Tanja Strniša, rojena 21. novembra 1962, je po opravljeni diplomi na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani s študijem nadaljevala na podiplomskem programu kmetijske ekonomike na omenjeni fakulteti in ga končala leta 1995.

Trenutno je zaposlena v službi vlade za razvoj in evropske zadeve, kjer opravlja naloge koordinatorke za področje Evropskega sveta in Sveta EU za splošne zadeve.

V omenjeni službi vlade je opravljala tudi naloge svetovalke za koordinacijo priprav za vstop Slovenije v EU na področju kmetijstva in ribištva ter vodje projektne skupine za koordinacijo priprav na predsedovanje Slovenije EU.

Strniševa je bila v drugi polovici leta 2004 vodja kabineta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od septembra 2008 do julija 2009 je v uradu češke vlade pomagala pri češkem predsedovanju EU in izvajala naloge spremljanja predsedovanja na slovenskem veleposlaništvu v Pragi.

Njena prva zaposlitev je bila sicer v Kmetijski zadrugi Novo mesto, kjer je opravljala delo tehnologinje in pospeševalke za sadjarstvo. Svojo poklicno pot je nadaljevala kot kmetijska svetovalka, specialistka za področje ekonomike kmetijstva na Kmetijskem zavodu Ljubljana.