Tako je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) že začela obveščati študente o vpeljevanju novega elektronskega sistema, ki bo začel v Ljubljani delovati junija, na Primorskem pa že deluje. Vsaj še nekaj mesecev pa bo ob novem sistemu deloval tudi star, ki temelji na plačevanju z boni. Že v naslednjih tednih bodo imeli študenti možnost, da se prijavijo v nov elektronski sistem. Na ŠOS morajo namreč vse študente, ki so upravičeni do subvencionirane študentske prehrane, registrirati v spletno bazo. Študentje bodo tako na spletni strani www.studentska-prehrana.si izpolnili obrazec, ki ga bodo morali nato natisnjenega prinesti k referentu na tiste točke, kjer sedaj kupujejo bone. Referent bo zaključil njihovo registracijo in od tistega trenutka bodo lahko prehrano plačevali z mobitelom oziroma čip kartico.

Ob tem pa se bo spremenil tudi celoten sistem subvencionirane študentske prehrane. Študentje bodo z mobitelom dokazali svojo pravico do subvencionirane prehrane (to, kar so sedaj počeli z bonom in študentsko izkaznico), razliko med ceno kosila in subvencijo (torej sedanjo ceno bona) pa bodo plačali neposredno gostincu. Na mobitelu bodo shranjeni vsi podatki, ki jih bo v tistem trenutku potreboval študent: vrednost kosila, vrednost subvencije, doplačilo in število preostalih subvencij za tekoči mesec.

Temeljna izboljšava novega sistema je torej ta, da študent ne bo več kupoval bonov za posameznega ponudnika vnaprej, ampak se bo na licu mesta odločil, kje bo tisti dan jedel, saj bo tudi razliko med subvencijo in ceno kosila plačal neposredno gostincu, tako tudi ne bo več čakalnih vrst pred prodajalnami bonov.

S spremembo sistema pa so potrebne tudi spremembe zakona. Iz zakona bo izločena sankcija prepovedi prodaje bonov (saj bonov več ne bo), za kršitelje pa bi bile predvidene denarne kazni, in sicer od 1000 do 10.000 evrov za pravne osebe in od 200 do 2000 evrov za odgovorne osebe. Zakon za zdaj tudi predvideva, da bi moral študent ob registraciji v nov sistem v obrazec na spletni strani vnesti svoj EMŠO, naslov, številko mobitela, elektronski naslov, kasneje pa pri referentu še dokazati svoj status, vsi podatki pa bi shranjeni na mobitelu. Do tega pa je kritična informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki meni, da bi zadostoval le en podatek, torej ali telefonska številka ali naslov prebivališča ali elektronski naslov. ŠOS predvideva tudi koriščenje subvencij s pomočjo čip kartice, ki jo Musarjeva vidi kot "zasebnosti bistveno prijaznejšo", a ta možnost je omejena le na tiste, ki mobitela nimajo.

Člani parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide bi morali že včeraj obravnavati predlog zakona o subvencioniranju študentske prehrane, a je bila seja prekinjena, zato bodo o spremembah razpravljali prihodnjič.