Dolgo pričakovani objekt na 680 kvadratnih metrih bodo odprli sredi prihodnjega leta, od njega pa si obetajo predvsem razvoj trboveljskega, če ne celo zasavskega turizma. Celotna investicija znaša 999.240 evrov, od tega bosta 749.430 evrov financirala Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za šolstvo in šport, preostali delež bo pokrila občina Trbovlje.

V novih prostorih, celotno zgradbo so zasnovali trije mladi arhitekti iz arhitekturnega biroja Fin ars, bodo na voljo večnamenski klubski prostor, vadnica in snemalni studio za glasbene zasedbe, videodelavnica, prenočišča in inkubator za projekte mladih. Vse skupaj bo povezovala informacijska kavarna, ki bo hkrati turistična info točka za Trbovlje, je pojasnila direktorica MCT Polona Siter Drnovšek in dodala, da upajo, da bo center dobro služil tudi turistični promociji celotnega Zasavja. Program namreč ne bo namenjen zgolj mladim. "Projekt je podprlo 45 zasavskih organizacij s področja gospodarstva, kulture, šolstva, športa, turizma in lokalne samouprave. Nekateri so tudi že podpisali predpogodbe za uporabo prostorov," je pojasnila Siter-Drnovškova. Z novo pridobitvijo želijo spodbuditi ne le zagona mladih in razvoj turizma, temveč tudi dvig ravni vseživljenjskega učenja in promocijo rudarske dediščine.

Projekt podpira tudi občina. Podžupan Mitja Rozina je poudaril, da so prostori nujno potrebni za kakovostno izvajanje programov za mlade v Trbovljah. "Mladinska dejavnost se sicer že odvija v Zavodu za šport Trbovlje in v MCT klubu Sonček, vendar je nova lokacija mladinskega centra optimalna, saj je stičišče vseh ključnih zavodov," je dejal Rozina, prepričan, da bo novi objekt pripomogel k razvoju trboveljskega gospodarstva oziroma turizma. V Zasavju je namreč hotelska ponudba precej majhna, zato ga ne skrbi, da dormitorij s 16 ležišči, tri dvoposteljne sobe in dva apartmaja ne bi bili dovolj zasedeni niti v času, ko ni vrhunca turistične sezone. "Pričakujemo vsaj polovično zasedenost, bodo pa zmogljivosti na voljo tudi ob različnih izmenjavah, ki jih organizira MCT, in podobno. Ne bojimo se za poslovanje, saj s tem ne nameravamo služiti," je pojasnil Rozina, vendar si kljub vsemu želi, da bi hotel ob koncu leta posloval s pozitivno ničlo. MCT se je vključil tudi v mrežo Hostelling International, kar pomeni, da bo izpolnjeval mednarodne standarde v hostelski ponudbi, potencialni gostje bodo imeli tudi možnost, da rezervirajo namestitev po svetovnem spletu," je še dodala Siter-Drnovškova.