Tako je mogoče sklepati iz včerajšnje izjave predsednika vlade Boruta Pahorja. Napovedal je namreč, da je na dobri poti, da do nedelje razjasni ravnanje odstopljenega ministra Pogačnika in kmetijskega ministrstva v zadevi Baričevič. " Imam vse osnove, da slutim, da vem, kaj bo moje stališče o tem, kaj je bilo prav in kaj ne v primeru ravnanja pristojnih organov na kmetijskem ministrstvu v zadevi vrnitve psov. Naj samo namignem, da mislim, da je bilo poslansko vprašanje poslanca Radovana Žerjava ustrezno. To bo seveda imelo svoje konsekvence," je včeraj dejal Pahor.

Spomnimo, da je predsednik SLS Radovan Žerjav v ustnem poslanskem vprašanju 1. marca letos poudaril, da se je zdaj že bivši kmetijski minister Milan Pogačnik sprenevedal in zavajal javnost, ko je trdil, da je moralo ministrstvo brezpogojno slediti napotkom upravnega sodišča in odpraviti odločbo veterinarskega inšpektorja, s katero je ta trikrat odredil humano usmrtitev psov. Pahor je takrat Žerjavu odgovoril: "Menim, da je ministrstvo upoštevalo pravnomočno odločitev upravnega sodišča in da ni bilo razlogov, da bi se administracija odločila drugače."

Žerjav pa je govoril nasprotno: da bi se administracija na MKGP lahko in morala odločiti drugače - za potrditev odločbe o usmrtitvi nevarnih bulmastifov - saj je upravno sodišče odločalo na podlagi starega, neveljavnega zakona o zaščiti živali. Če kdo, bi moralo prav kmetijsko ministrstvo najbolje vedeti, kateri zakon je pravi, saj je samo pripravilo njegovo novelo, ki velja že od januarja 2007. Poleg tega je upravno sodišče samo pisno poudarilo, da kmetijsko ministrstvo vendarle ni bilo absolutno vezano na njegovo odločitev in napotke. Dopušča namreč, da se sodišča kdaj tudi zmotijo. Prav zaradi tega je vrhovno sodišče sprejelo več judikatov (sklepov), v katerih je poudarilo, da ima upravni organ, torej ministrstvo, možnost odločiti tudi v nasprotju s pravnim mnenjem prvostopenjskega sodišča, če ima za to utemeljene razloge, pri čemer se sklicuje na načelo zakonitosti. Prav to je veterinarski inšpektor Uroš Andrenšek storil, a je kmetijsko ministrstvo njegovo odločbo o usmrtitvi psov odpravilo in nevarni živali vrnilo lastniku Saši Baričeviču, ki so ga 2. februarja letos pokončali prav njegovi psi.