Imetniki nevarnih psov morajo izpolniti naslednje dolžnosti: pes mora biti zaprt v pesjaku ali objektu oziroma mora biti v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. „Če obstajajo pogoji, se ob pregledu ugotavlja tudi, ali so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom in ali nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let,“ je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi na VURS, Matjaž Emeršič.

Bralka nam je zaupala, da ji je uradni veterinar ob obisku dejal, da je poostren nadzor nad nevarnimi psi zahtevala generalna direktorica VURS, Vida Čadonič Špelič, in sicer na pobudo predsednika vlade Boruta Pahorja. Poostren nadzor, ki bo, tako Emeršič, potekal do konca meseca aprila, pa naj bi bil, kakor je bralki zaupal veterinar, tudi posledica krvavega napada bulmastifov februarja.

Na VURS nam na vprašanje, ali je poostren nadzor posledica napada bulmastifov niso odgovorili, sporočili pa so, da generalni direktor VURS lahko na podlagi 8. točke 78. člena Zakona o veterinarskih merilih skladnosti izda uradnim veterinarjem in drugim zaposlenim na VURS obvezna navodila. Bralka nam je sporočila, da je bilo na poročilu pregleda navedeno, da preglede izvajajo pod Obveznim navodilom za izvajanje posebnega nadzora glede fizičnega varstva nevarnih psov.

Bralka nas je še obvestila, da ji je uradni veterinar sporočil, da se kazni, če imetnik ne izpolnjuje dolžnosti, stopnjujejo. Na VURS pa so nam sporočili, da je globa za neizpolnjevanje obveznosti od 800 do 1200 evrov.