Uradnega pojasnila zunanjega ministrstva, kaj so razlogi za odpoklic, včeraj nismo uspeli dobiti, po naših informacijah pa naj bi bila kriva nenehna trenja med zaposlenimi na veleposlaništvu, zaplet z avtomobilsko nesrečo, slaba priprava nekaterih obiskov vodilnih slovenskih predstavnikov v državah...

Vlada je sredi marca sprejela predlog o odpoklicu Boruta Mahniča z veleposlaniškega položaja v Egiptu, odpoklic pa mora sedaj podpisati še predsednik države. A ne gre za odpoklic ob koncu mandata (ta Mahniču poteče konec julija letos), temveč za predčasno vrnitev v domovino zaradi slabega dela in neustreznega vodenja veleposlaništva. Tako naj bi se po naših informacijah Mahnič vrnil domov 1. maja.

Uradnega odgovora zunanjega ministrstva o razlogih za odpoklic včeraj sicer nismo uspeli dobiti, kot smo že poročali, pa na veleposlaništvu v Egiptu nenehno prihaja do trenj med zaposlenimi, ki jih Mahnič nikakor ne zna umiriti. Tako sta pred nekaj meseci dve uslužbenki celo fizično obračunali med sabo, ena od zaposlenih, ki ni bila neposredno vpletena v prepir, pa je pristojnim organom v Ljubljani sporočila, da je njeno življenje ogroženo. Eden od razlogov za odpoklic je bila po naših informacijah tudi prometna nesreča z avtom veleposlaništva, ki naj bi ga vozil veleposlanikov sorodnik. Vendar pa veleposlanik ministrstvu poškodbe službenega avtomobila ni prijavil, zaradi česar naj bi ga nekateri njegovi podrejeni kasneje celo izsiljevali. Menda pa se Mahnič tudi ni izkazal pri organizaciji obiskov nekaterih vodilnih predstavnikov Slovenije v državah, za katere je kot veleposlanik pooblaščen, kar naj bi dokončno prispevalo k odločitvi za predčasni odpoklic.

Predčasni odpoklic veleposlanikov je v diplomaciji sicer redek ukrep. Tako je bila z veleposlaniškega položaja konec leta 2008 odpoklicana veleposlanica v Sarajevu Nataša Vodušek, ki je bila vpletena v prometno nesrečo, pri tem pa naj bi imela v krvi 1,8 promila alkohola. Veleposlanika Tita Turnška pa je k hitremu odhodu z veleposlaniškega mesta na Kitajskem "prisilil" vlom v prostore veleposlaništva, ki ga je zakrivila njegova žena.