Kot je povedal premier Pahor v izjavi po enournem sestanku, so se strinjali, "da gre za tako pomembno vprašanje, da naj o njem dokončno odločijo ljudje", torej na naknadnem zakonodajnem referendumu.

Kot je pojasnil, bodo koalicijskim poslancem, ki so vložili zahtevo za razpis predhodnega referenduma, pa tudi ostalim poslancem predlagali, da razmislijo o tem, da bi sredi aprila DZ glasoval o ratifikaciji sporazuma, nato pa bi sprejeli odločitev o naknadnem zakonodajnem referendumu, tako da bi "ljudje odločili". Odločitve v pristojnih organih DZ pričakuje do 9. aprila.

Glede drugih vprašanj, ki jih odpira mnenje ustavnega sodišča o sporazumu, pa se bodo pogovarjali še naprej, je dodal premier. Predsedniki vseh strank so odločitev pozdravili, opozicijskih strank pa so ob tem opozorili, da ostaja odprto vprašanje, s kakšno večino bo DZ glasoval o ratifikaciji sporazuma, saj menijo, da je potrebna dvotretjinska večina. Predstavniki koalicijskih strank so ostali na stališču, da zadošča navadna večina.