Prvi stanovalci naj bi stanovanja v tej ljubljanski soseski prevzeli aprila letos, so še pojasnili in dodali, da se bodo cene poslovnih prostorov gibale okrog 2000 evrov na kvadratni meter. K cenam stanovanj je treba prišteti še 8,5-odstotni davek, parkirno mesto v parkirni hiši pod stanovanjskim blokom pa je ocenjeno na 15.900 evrov. Vegrad že ima prvo uporabno dovoljenje za infrastrukturo.

"Vegrad je na tem projektu skoraj padel"

Zaključek gradnje skupno 833 stanovanj sicer predstavlja enega od najpomembnejših korakov pri izhodu Vegrada iz trenutno velikih finančnih težav. "Zaključujemo enega največjih projektov v Sloveniji, na katerem je Vegrad skoraj padel," je dejala predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak. Prepričana je, da bo Vegradu po zaključku projekta Celovški dvori lažje in da bodo po teh cenah prodali stanovanja.

Pojasnila je, da ima Vegrad z Novo Ljubljansko banko (NLB) urejen kreditni odnos do septembra, do takrat naj bi tudi prodali vsa stanovanja v Celovških dvorih. "Banke niso nikoli rekle, da bodo zaplenile naša stanovanja," je ob tem poudarila in dodala, da bo NLB dala posebno ponudbo za že prodana stanovanja.

Od danes tako na spletni strani Vegrada veljajo omenjene cene stanovanj v Celovških dvorih

60 kupcev, ki so že sklenili pogodbe, pa bo Vegrad pozval na pogovor, omogočen naj bi jim bil najem ugodnega posojila.

Ob tem je Tovšakova na vprašanje, ali bodo v petek izplačane plače zaposlenim Vegrada odgovorila: "Seveda bodo. Moja velika skrb je, kako delavci živijo. Naše delavce imam zelo rada."

Od skupno 833 stanovanj v Celovških dvorih sta jih Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana in Stanovanjski sklad RS skupaj odkupila 419. Ker Vegrad z gradnjo zamuja, mu ljubljanska občina od začetka februarja letos zaračunava 9500 evrov denarne kazni na dan. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića kazen na današnji dan znaša 400.000 evrov, obstaja pa tudi možnost, da bi Vegrad to kazen kompenziral s stanovanji.

Janković: Nova cenovna politika je sporočilo ostalim gradbenikom v Ljubljani, naj spustijo cene

Janković je ob tem pojasnil, da je nova cenovna politika Vegrada tudi sporočilo ostalim gradbenikom v Ljubljani, da spustijo cene. Župan je s trenutno ceno stanovanj v Celovških dvorih zadovoljen, in sicer ker, kot pravi, je bilo zemljišče, na katerem so zgrajeni, zelo drago. Po njegovi oceni bi lahko gradbinci prodajali stanovanja po od 1750 do 1800 evrov za kvadratni meter.

Direktor gradnje za trg pri Vegradu Matej Košič je pojasnil, da se Celovški dvori raztezajo na 150.000 kvadratnih metrih, od tega jih je 75.000 pod zemljo. Stanovanja do petega nadstropja bodo stala 1990 evrov na kvadratni meter, v višjih nadstropjih pa se cene gibljejo od 2100 do 2350 brez davka.

Predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič, je ob tem povedal, da naj bi o prestrukturiranja Vegrada spregovorili čez 14 dni.