Kot je dejal Goršek, se še vedno pojavljajo zapisi o tem, da policija svojega dela ob dogodku na Oražnovi ulici v Ljubljani ni opravila strokovno in zakonito ter očitki, da je v svojem končnem poročilu lagala in prikrivala.

V zvezi z dogodkom je vnovič poudaril, da so podani zadostni razlogi za sum, da je v postopku vrnitve psov ena ali več oseb storilo kaznivo dejanje. To preiskavo, ki še poteka, po njegovih besedah usmerja državno tožilstvo v Ljubljani. "Skupaj bomo delali dosledno, objektivno in zakonito," je zatrdil in napovedal, da bodo v okviru svojih pristojnosti o izsledkih preiskave obvestili javnost, ko bo preiskava končana. "Ne bo nobenih nepotrebnih zastojev, ne bo pa tudi nestrokovnih bližnjic," je dejal.

Goršek je tudi ponovil, da v povezavi s tragedijo na Oražnovi ulici ne gre za umor, saj ni storilca kaznivega dejanja. Policijska preiskava, ki je v tem delu končana, je izključila možnost, da bi bila na kraju dogodka prisotna katera druga oseba razen pokojnika, zato ni podlage, da bi se preiskovala kakršna koli kazniva dejanja zoper živali, je pojasnil.

Policija je svoje ugotovitve predstavila resnično

Kot je zatrdil, je policija svoje ugotovitve predstavila resnično. Ob tem pa je Goršek opozoril, da je veterinarski inštitut pojasnil, da obstaja več možnih vzrokov nastanka poškodb psov. "Če veterinarski inštitut ne more nedvoumno zapisati, ali je šlo za mučenje živali ali ne, potem policija pač ne more tega potrditi," je izpostavil.

Povedal je tudi, da so policisti ob dogodku na Oražnovi ulici opravljali ogled, obveščen je bil preiskovalni sodnik in državni tožilec. Z ogledom se je po njegovih besedah predvsem ugotavljalo, ali je smrt pokojnega posledica kaznivega dejanja. "Ogled se je namreč prvenstveno opravljal zaradi smrti človeka," je poudaril. Sum kaznivega dejanja o tem ni bil potrjen in o teh ugotovitvah sta bila "v celoti in povsem korektno" obveščena tudi preiskovalni sodnik in državni tožilec.

Policija je svoje delo opravila strokovno in zakonito, meni Goršek. Dodal je, da policija pod njegovim vodstvom "ne bo služkinja nikomur: ne javnim škandalom, ne medijem, ne vladajoči in ne opozicijski politiki".

Kresalova: Tudi izjave opozicije morajo biti pogojene z dejstvi

Tudi kadar govori opozicija, morajo biti njene izjave pogojene z realnimi dejstvi in dokazi. Sicer so navadno klevetanje v maniri kavarniških pogovorov, notranja ministrica Katarina Kresal odgovarja na izjavo prvaka SDS Janeza Janše, da se je policija pod njenim vplivom trudila, da ne bi prišlo do resnih izsledkov v primeru Baričevič.

V Sloveniji smo se znašli v nevzdržni situaciji, ko se z največjo lahkoto prav vsakemu ravnanju policije pripiše politično ozadje, ocenjuje Kresalova. Pri tem dodaja, da k takšnemu stanju duha, ki postavlja pod dvom ravnanje praktično vsake inštitucije demokratične države, levji delež prispevajo tudi vsakodnevni populistični komentarji predstavnikov političnih strank. "Nobena izjema ni niti Janez Janša, ki pa bi se kot vodja največje opozicijske stranke in bivši predsednik vlade moral še kako zavedati tudi svoje politične odgovornosti do ljudi," trdi Kresalova.

Takšno ravnanje ima lahko po mnenju ministrice daljnosežne negativne posledice, ki končajo v kroničnem nezaupanju ljudi v delovanje ustavnega reda. Ko se standardi enkrat porušijo do takšne mere, pa jih nobena vlada in nobena politična opcija zlepa ne bo več dvignila na primerljiv evropski nivo, je še dodala.

Predsednik SDS Janez Janša je v ponedeljek ocenil, da je neposredni motiv za morebitno razrešitev Brezigarjeve zelo verjetno zadeva Baričevič. "Očitno je prišlo do neke intervencije s strani tožilstva, da se afera Baričevič razišče do konca, medtem ko se je očitno policija pod vplivom notranje ministrice Katarine Kresal trudila, da do kakšnih resnih izsledkov te preiskave ne bi prišlo," je dejal Janša.