Kot še poroča avstrijska tiskovna agencija APA, se bo avstrijski okoljski minister Nikolaus Berlakovich o predlogu za preselitev medvedov v prihodnje posvetoval z deželnimi glavarji Zgornje Avstrije, Spodnje Avstrije, Koroške in Štajerske. Deželna vlada mora namreč privoliti v naselitev medvedov v posamezno avstrijsko zvezno deželo. Štajerska deželna vlada je pred letom dni tako potezo sicer odločno zavrnila.

Slovensko ministrstvo za okolje in prostor je 19. februarja letos v Uradnem listu RS, tako kot vsako leto, objavilo spremenjen pravilnik o odvzemu rjavega medveda in volka iz narave. Ta za letošnje leto načrtuje odstrel skupno 75 medvedov in 12 volkov. Lani je pravilnik določil odstrel 70 medvedov in desetih volkov.

Predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice Stanko Valpatič pravi, da je načrtovani odstrel medvedov znova nerazumljivo visok, še posebej zaradi dejstva, da je letošnja ostra zima verjetno zarezala tudi v populacijo teh živali. Poleg tega Valpatič poudarja, da so uradne ocene o številu medvedov v Sloveniji pretirane.

V Zavodu za gozdove Slovenije bodo svoja pojasnila posredovali v sredo. Omenjeni zavod je osnovna institucija za spremljanje stanja populacij velikih zveri, ocenjevanje škode od teh vrst ter podajanje predlogov o potrebnih izločitvah z odstrelom. Po podatkih z njihove spletne strani na območju Slovenije živi med 450 in 550 medvedov.