Akcijo organizira Slovenska Karitas v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, zavodom Varna pot, celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu in Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani.

S sporočilom Za več pravega veselja brez alkohola akcija izkazuje solidarnost s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, žrtvami prometnih nesreč, povzročenih zaradi alkohola in s tistimi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola. Približno 200.000 družin v Sloveniji trpi zaradi alkohola, je danes opozoril Jerebic.

Predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Bojan Žlender je predstavil merilec škodljivosti alkohola, ki je novost letošnje akcije. Po njegovih besedah je alkohol slovenski problem, ki ga najprej občutimo na cesti. V samostojni Sloveniji so zabeležili približno 2100 smrtnih žrtev prometnih nesreč, katerih povzročitelj je bil pod vplivom alkohola.

Kot pravi, si želi za volanom le trezne ljudi. "Skupen projekt 40 dni brez alkohola je dober način, da preizkusimo sebe in svoj način razmišljanja, hkrati pa s tem izražamo solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola," meni Žlender.

Predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba je povedal, da so v njihovem zavodu vrata odprta tudi povzročiteljem nesreč. V lanskem letu sta se jim pridružila dva. Prav povzročitelji bi lahko postali njihovi glavni predstavniki varne in trezne vožnje.

Strokovna voditeljica programov Med.Over.Net Andreja Verovšek je predstavila možnosti sodelovanja posameznikov, ki lahko akcijo simbolno podprejo tudi na spletni strani brezalkohola.si. Akcija bo potekala tudi na internetu, radijske postaje pa bodo predvajale oglase. K sodelovanju so povabili tudi slovenske župane.