Letos praznujete 20 let … Po čem ste si jih zapomnili?
Vsako leto prinese kaj novega. Na začetku je bila naša osnovna dejavnost računalniško opismenjevanje odraslih. Ponosni smo, da se je veliko število Slovencev naučilo uporabljati računalnik ravno z našo pomočjo. A zavedali smo se, da bodo potrebe na trgu sčasoma manjše. Tako smo leta 1993 ustanovili oddelek za razvoj računalniške programske opreme, leta 1996 pa smo začeli z izvajanjem javno-veljavnih programov. Od leta 2001 stavimo na e-izobraževanje.

Kaj odlikuje B2?
Gotovo ekipa, ki ima rada svoje delo in ljudje, s katerimi in za katere delamo. V delo vlagamo veliko energije in entuzijazma, pri razvoju novih storitev pa smo kreativni.

Prihodnost, pravite, je v e-izobraževanju.
Na e-izobraževanje stavimo od leta 2001. Ponujamo odličen računalniški sistem eCampus za izvedbo e-izobraževanj in učenje, razvijamo e-gradiva in izvajamo e-tečaje. Naša višja strokovna šola ponuja tudi študij na daljavo, ki se izvaja v obliki e-izobraževanja.

Koliko pa je danes uporabnikov e-izobraževanja? Kako je s samodisciplino?
Uporabnikov je vsako leto več. Podjetja počasi spoznavajo njegove prednosti. Samodisciplina je pomembna, kadar se izobražujemo sami, če pa smo v organizirani obliki izobraževanja ali e-izobraževanja, mentorji s številnimi metodami udeležencem pomagajo do cilja. Tudi v e-izobraževanju je treba ločiti med vodenim in samoizobraževanjem.

Kako pa je s trendi izobraževanja po svetu?
Zdaj so v središču udeleženci. Učitelj ni več posredovalec znanja, temveč usmerja in motivira učenje... Danes govorimo o izobraževanju po meri udeleženca, razmišljamo o njegovih potrebah, predznanju, izkušnjah.

Aktivno sodelujete tudi pri nacionalnih in evropskih projektih. S čim se ukvarjate te dni?
Na internetu je razpršeno vse znanje človeštva, a je slabo dostopno. Preko iskalnikov najdemo množico zadetkov, ki pa jih je treba ročno pregledati, da bi našli ustrezne. Podobno velja za izobraževalne portale. Eden od ciljev mednarodnega projekta Ontowiki, v katerem sodelujemo je, da računalnik uporabniku na podlagi njegovih potreb in predznanja pripravi individualno prilagojene učne vsebine.

V 20 letih ste si nabrali kar nekaj priznanj. Na katere ste še posebej ponosni?
Izpostavila bi ISO certifikat za kakovost, saj smo ga dobili kot prva izobraževalna organizacija v Sloveniji. Ponosni smo tudi na priznanja EduMedia Award za multimedijska e-gradiva in e-izobraževalni portal www.spletno-ucenje.si ter na nagrade, ki jih dobivajo naši diplomanti za odlične diplome.

V kolektivu vas je danes 36. Večina zaposlenih ostaja z vami dolga leta ...
Skrivnost je v dobrih medsebojnih odnosih in demokratičnem vodenju. Sodelavci imajo možnost osebnega razvoja in nenehnega izobraževanja, saj lahko 10 odstotkov delovnega časa namenijo izobraževanju.

Kaj načrtujete za prihodnjih 20 let?
Morda vam bomo ponudili osebnega virtualnega učitelja, ki vas bo v vašem priljubljenem učnem slogu naučil želenih znanj ali veščin.

*znanje