Za nevarne pse pa se ne štejejo službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti, ter psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

Veterinarska uprava RS (Vurs) sicer ne vodi evidence napadov, ampak evidenco ugrizov psov. V letu 2008 so evidentirali 1555 ugrizov psov, v letu 2009 jih je bilo 1906, v letošnjem letu do 4. februarja pa 88.

Omenjeni bulmastifi, ki so sicer že leta 2006 huje poškodovali naključnega mimoidočega Stanislava Megliča, so 2. februarja v Ljubljani ubili svojega lastnika Sašo Baričeviča, ki je bil po navedbah medijev ugleden zdravnik in direktor zasebnega medicinskega centra Barsos-MC.

Zaradi napada so se pojavili pozivi k odstopu ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, a je ta 3. februarja poudaril, da ne namerava odstopiti, saj meni, da zanj ni odgovorno ministrstvo niti država.

Po ministrovem mnenju je za dogodke znotraj sten stanovanja oz. hiše odgovoren posameznik, ob tem pa je izpostavil, da je lastnik stroge pogoje, pod katerimi je nazaj dobil pse, tudi zagotovil, živali so bile v zunanjem prostoru ločene. Pogoje so tudi nadzorovali in skrbeli za njihovo uresničitev, niso pa mogli vstopiti v njihov odnos med štirimi stenami.

Minister Pogačnik bo sicer v skladu z dogovorom s predsednikom vlade Borutom Pahorjem do seje vlade, ki bo v tem tednu, pripravil celovito informacijo glede napada bulmastifov.

V normativni program vlade za leto 2010 je vključena tudi sprememba zakon o veterinarskih merilih skladnosti

Na ministrstvu še navajajo, da so v normativni program vlade za leto 2010 vključili tudi spremembo zakona o veterinarskih merilih skladnosti. Predlog spremembe se nanaša na del, v skladu s katerim je sedaj dovoljeno brez veterinarskega dovoljenja posedovati do pet odraslih hišnih živali iste vrste na stanovanje skupno več kot 30 dni v 12 mesecih.

Predlog spremembe zakona se nanaša predvsem na posedovanje števila velikih hišnih živali, kot so psi, ki jih je v večjem številu, torej v krdelu, težko obvladovati. Predlagali bodo manjše število živali na stanovanjsko enoto, ob upoštevanju fizičnih karakteristik živali. Predvidevajo tudi zaostritev odgovornosti lastnikov živali in zahtevnost njihovega znanja.

Za mnenje glede karakteristik in števila psov so na sestanku 14. januarja zaprosili tudi Kinološko zvezo Slovenije, ki je njihov predlog sprememb podprla, dodajajo na ministrstvu.

Odgovornost lastnikov živali je že zdaj določena v zakonu o zaščiti živali. Skrbnik psa mora na primer na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Skrbniki nevarnih psov pa morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov: da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu, da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

Določeno je na primer še, da nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let, ter da je treba v primeru, da nevaren pes z ugrizom povzroči poškodbo, a ne gre za posebno hudo telesno poškodbo, izvesti šolanje psa najpozneje do dopolnjenega drugega leta starosti psa, če je pes že star dve leti pa v roku šestih mesecev od ugriza psa.

Za kršitve zgoraj navedenih odgovornosti so v istem zakonu predpisane sankcije za fizične osebe od 200 do 1200 evrov, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

Leta 2007 so bile sicer sprejete tudi spremembe zakona o zaščiti živali, ki dovoljujejo usmrtitev psa, če pes z ugrizom povzroči posebno hude telesne poškodbe.

V EU ni predpisanega enotnega modela urejanja posedovanja števila in kategorije psov. Vsaka država članica ureja to področje z nacionalno zakonodajo, še dodajajo na na ministrstvi in pravijo, da bodo pri pripravi zakona proučili modele nekaterih držav. Preučili pa bodo tudi nekatere pobude strank, predvsem LDS, ki je predlagala osnutek zakona o odgovornem lastništvu psov.