"Vidim, da ste se nekateri ob tem zasmejali. Toda če bi pred enim letom rekli, da se bo Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo, bi se ravno tako smejali. Enako pred tekmo z Rusijo, če bi vam kdo rekel, da jo bomo izločili," je včeraj novinarjem dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in opozoril, da je glede naših nogometašev mogoče prav vse, zato je Slovenija ponudbo za britanske turiste ustrezno zavarovala. Tveganje bodo prevzele potovalne agencije, prek katerih bodo britanski turisti prišli k nam - in s tem je izključena vsakršna nevarnost za poseg v državno blagajno.

Nič več zamenjav s Slovaško?

Poleg Velike Britanije bo Slovenija pred svetovnim prvenstvom v nogometu promocijske akcije, katerih namen je povečati turistični obisk iz teh držav, izpeljala tudi v Nemčiji in Slovaški. V Veliki Britaniji zato, ker bo njena reprezentanca v JAR igrala v isti skupini kot slovenska, v Nemčiji zato, ker njihovi državljani v Sloveniji ustvarijo enajst odstotkov vseh nočitev, na Slovaškem pa predvsem zato, ker jo mnogi še vedno zamenjujejo s Slovenijo. "K nam prihajajo poizvedbe, kdaj lahko kupijo vstopnice za tekme Slovaške na svetovnem prvenstvu v nogometu," pravi Dimitrij Piciga, direktor Slovenske turistične organizacije. Ta v sodelovanju s slovaško turistično organizacijo zato pripravlja poseben kviz. Trajal bo 90 dni, sodelujočim bodo postavili vprašanja, ki bodo opozarjala na podobnosti in razlike med državama, zmagovalca pa čaka potovanje v Južno Afriko.

Ob veliki evforiji, ki je zavladala po uvrstitvi Slovenije na svetovno prvenstvo v nogometu, pa minister Lahovnik ugotavlja: "Nesreča v sreči je vedno ta, da je prvenstvo, ko se uvrstimo nanj, zelo daleč, v Južni Koreji in Japonski ali v Južni Afriki, medtem ko smo tisto v Nemčiji preskočili." Prav zaradi velike oddaljenosti JAR (do tja je okoli 11.000 kilometrov) slovenska reprezentanca ne bo imela pretirano veliko navijačev.

Pergar: Stereotipi o kriminalu v JAR so neupravičeni

V potovalni agenciji Kompas, ki je včeraj začela prodajati turistične pakete za Južno Afriko z ogledom nogometnega prvenstva (cene se gibljejo od 1790 do 4990 evrov), pričakujejo, da bodo tja prepeljali od 600 do 1000 potnikov.

"Ponudba turističnih agencij je absolutno predraga. Toda če upoštevamo, kako daleč je JAR, kako drag je že letalski prevoz in da morajo turistične agencije tudi nekaj zaslužiti, so cene njihovih turističnih paketov vendarle pričakovane in niti ne ekstremno oderuške," meni Danijel Komič - Koma, vodja navijaške skupine Green Dragons. Napoveduje, da bo na posamezni tekmi naše reprezentance morda kakih 300 Slovencev. "Če odštejemo sorodnike reprezentantov, sponzorje, goste Nogometne zveze Slovenije… tistih, ki res spuščajo glasove, na posamezni tekmi ne bo več kot sto, saj si potovanje v Južno Afriko lahko privoščijo le redki," pravi Komič. Po njegovem ni upanja, da bi lahko država navijačem kakor koli denarno pomagala, zato se bodo skušali nekateri znajti tako, da bodo odpotovali v lastni režiji. "Južna Afrika ni pretirano draga, je pa zelo nevarna, saj je tam veliko kriminala, kar bo marsikoga odvrnilo od poti," pravi Komič.

Janez Pergar, ki je že deset let častni konzul Južnoafriške republike v Sloveniji, pa ne misli tako. "Nobenega razloga ni za stereotipe o silnih nevarnostih, ki da na turiste prežijo v Južni Afriki. Tatovom smo izpostavljeni po vsem svetu, zato se je treba izogibati predelom, kjer živijo revnejši sloji in kjer je zato več kriminala. Sicer si pa Južna Afrika, ki je šestdesetkrat večja od Slovenije, nikakor ne zasluži podobe, ki se skuša ustvariti o njej, češ da je to dežela kriminala, aidsa in levov," poudarja Pergar. "Nasprotno, to je ena najbolj zanimivih dežel na svetu, ima čudovito naravo, prijazne ljudi, obdana je tako z Atlantikom kot z Indijskim oceanom, ima pravo Afriko s savanami, bogato naravo, pester živalski svet in čudovite ljudi, med njimi tudi številne Nobelove nagrajence, kot sta Desmond Tutu, Nelson Mandela..." našteva Janez Pergar.

Iz Južne Afrike se je vrnil pred desetimi dnevi, in to presenečen, da kljub bližajočemu se velikemu dogodku niso pretirano navili cen. "Južna Afrika je v vseh pogledih cenejša od Slovenije - pri hrani, pijači, prevozih..." sporoča Pergar.