"Testi niso verodostojni"

Ko so na ZZV v Kopru odkrili, da naj bi bili vzorci vode iz več vodomatov oporečni, so pozvali ljudi, naj je ne pijejo, in napovedali, da bodo zaradi odgovornosti pozvali glavno zdravstveno inšpektorico k odstopu. Na očitke so se že odzvali na zdravstvenem inšpektoratu. Pravijo, da oni niso primarno odgovorni, ampak je po zakonu za notranji nadzor odgovoren nosilec proizvodnje vod, zdravstveni inšpektorat, ki bi moral opravljati uradni nadzor, pa do zdaj ni ugotavljal neskladnosti, ki bi bile nevarne za potrošnike, v teh vodah, je sporočil namestnik glavne inšpektorice Darko Mehikić. Na zdravstvenem inšpektoratu so že zaprosili za rezultate analize v Koper, da bi preverili sum na morebitno nevarnost, a jih do zdaj še niso prejeli.

Medtem pa Robi Lombergar iz podjetja Broline, kjer dobavljajo in servisirajo približno dve tretjini vseh vodomatov v Sloveniji, opozarja, da se voda, ki je v vodomatih, razlikuje od navadne pitne vode iz pipe, gre namreč za mineralno naravno vodo in zato so tudi testi, ki se uporabljajo za testiranje običajne pitne vode, v primeru vodomatov neustrezni. "Tudi testi, ki so jih opravili v Kopru, so za navadno pitno vodo, zato rezultati niso verodostojni," pojasnjuje Lombergar. Vsi slovenski polnilci embaliranih vod Costella, Dana, Pivovarna Union in Radenska v balone polnijo naravno mineralno ali izvirsko vodo, za katero veljajo mnogo strožji standardi, pravijo. Pitne vode so namreč klorirane, zato lahko vsebujejo manj mikroorganizmov, medtem ko so naravne mineralne in izvirske vode neobdelane, pojasnjujejo polnilci.

Posledic za zdravje ne bo

Sicer pa Aleš Petrovič z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) zagotavlja, da tisti, ki so pili domnevno oporečno vodo, ne bodo utrpeli nikakršnih zdravstvenih posledic, zato je strah odveč. "Bakterije so povsod okrog nas, tudi v vodi. V tem primeru ni šlo za strupene ali celo fekalne bakterije, kot so tudi zatrdili na ZZV Koper," pravi. Sicer obstaja teoretična možnost, da se v vodomatih in vodi razvijejo nevarnejše bakterije, denimo legionela ali salmonela, a gre za skrajne primere, ki v praksi skoraj niso mogoči.

Boljše kot pitje vode iz avtomatov, je pitje vode iz pitnikov, še pravi. V pitnikih je voda iz lokalnega vodovoda in vodovodi v večjih mestih, denimo v Ljubljani, Mariboru ali Celju imajo zelo dobro vodo, zagotavlja Petrovič.

Podobno tudi na ZZV Celje uporabnikom vodovodov z ustrezno vodo svetujejo pitje vode iz pipe. Do vodomatov, embalirane vode in filtrov je skeptičen še direktor novomeškega ZZV Dušan Harlander. "Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju je voda iz vodovodov zdravstveno popolnoma ustrezna. Drugače je z vaškimi vodovodi, kjer so pogosto prisotne fekalije," pravi Harlander, ki ima negativne izkušnje predvsem s filtrirnimi napravami za vodo. "Na eni od novomeških osnovnih šol so starši zahtevali namestitev filtrov in šola je to tudi naredila. Toda analize so potem pokazale, da je bila ta voda bistveno slabše kakovosti kot tista iz pipe." Podobne rezultate kot v koprskih aparatih za vodo bi po njegovem mnenju dobili tudi pri analizi embalirane vode, ki dlje časa stoji na trgovskih policah, predvsem poleti.

Umikajo vodomate in naročajo analize

Povsod, kjer imajo vodomate, zaradi ponedeljkovih medijskih objav zdaj pospešeno naročajo analize vode, da se prepričajo o ustreznosti vode. V državnem zboru so naročili uradno analizo kakovosti vode, hkrati pa so preventivno odstranili vse vodomate, vsaj do prejema uradnih rezultatov, so sporočili. Enako delajo bolnišnice in šole, denimo v Kamniku, kjer je eden od redkih, ki ima vodomate, Zdravstveni dom Dr. Julija Polca.

"Imamo dva, prvega zaradi sladkornih bolnikov, drugega pri vhodu, kjer ga uporabljajo večinoma rekreativci, ki se vračajo s Starega gradu in drugje nimajo možnosti, da se odžejajo. Vodomate čistimo vsake tri mesece," je povedal direktor Vladimir Breznik. "Pred poldrugim letom smo na svoje stroške naročili analizo vode na IVZ in se prepričali, da je neoporečna," pojasnjuje Breznik. Tudi v novomeškem vrtcu Ciciban so se odločili za analizo. "Naši vodomati so redno servisirani in čiščeni, do zdaj z njimi ni bilo težav, a se kljub temu želimo prepričati, da je z vodo res vse v redu," pravi ravnateljica Majda Kušer Ambrožič. Na celjskem so vodomati tako v zdravstvenem domu kot bolnišnici, sicer pa v manj kot desetini šol in vrtcev. Kot nam je sporočila predstavnica za stike z javnostjo v Splošni bolnišnici Celje Danijela Gorišek, imajo dve vrsti pitnikov, in sicer take z embalirano vodo in take, ki so priključeni na vodovod, do zdaj težav z njimi niso imeli, jih pa redno servisirajo in zanje skrbijo.

Drugače pa je v Posavju, kjer je vodomat, med drugim, tudi v edini bolnišnici v Brežicah. "Do zdaj pri nas ni še nihče opravljal vzorčenj te vode, tako da nimamo podatkov o morebitni oporečnosti. Naša komisija za obvladovanje bolnišničnih okužb zaseda približno dvakrat na leto in naslednjič bomo govorili tudi o tej zadevi in, če bo potrebno, ukrepali," je povedal direktor bolnišnice Dražen Levojevič.