Na ministrstvu za kulturo niso odgovorili na naše vprašanje, ali podpirajo kandidaturo Tomija Rumpfa, ki je, odkar vlado vodi Borut Pahor, privrženec Socialnih demokratov, in ali ga bodo predlagali za direktorja. Poudarili so le, da vztrajajo, "da se spoštujejo vsa zakonska določila pri izpeljavi javnega razpisa", razlogov, da bi bilo treba razpis za direktorja Kobilarne Lipica ponoviti, pa po njihovih zagotovilih ni.

Po naših informacijah ministrstvo za kulturo dvomi, da je svet Kobilarne Lipica (v njem je tudi šest predstavnikov vlade) postopek imenovanja direktorja tega javnega zavoda izpeljal korektno. Očitali naj bi mu, da pogovora ni opravil z vsemi desetimi prijavljenimi kandidati, temveč le s Tomijem Rumpfom, za katerega je bil ta položaj nekako vnaprej rezerviran, potem ko se je po letu dni odločil, da ne bo več vodja kabineta kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Predsednik sveta Kobilarne Lipica Igor Trebec pravi, da se svet in pravna služba ministrstva za kulturo razhajata v pogledih na to, kaj šteje za upravljalske in delovne izkušnje, potrebne za vodenje kulturnega spomenika državnega pomena. "Po naši logiki je Tomi Rumpf edini izpolnjeval pogoje," nam je pojasnil Trebec.

Podrobnosti v zvezi s tem ni želel razkriti, neuradno pa smo izvedeli, da so drugi kandidati v svojih vlogah med drugim navedli naslednje upravljalske in organizacijske izkušnje za vodenje državne kobilarne: delo na lokalnem radiu, organizacija proizvodnje avtomobilskih gum, organizacija vrtčevske prehrane, vodenje trgovskega skladišča...