Računsko sodišče je ministrstvo za okolje pozvalo, naj pripravi popravljalne ukrepe glede ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki, to pa se ni odzvalo ustrezno. Erjavcu pa se obeta še ena neprijetnost: policija bo v okviru svojih pooblastil preverila njegovo poslovanje v primeru nezakonite prodaje državnega deleža v podjetju Energetika Projekt. Po zdaj znanih znamenjih bi lahko šlo za sume storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, ob določenih pogojih pa celo za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic.

Pridobili smo tudi dokument z 18. maja 2009, pred Erjavčevo prodajo državnega deleža v Energetiki Projektu, v katerem vodja pravne službe Erjavčevega ministrstva opozarja vodstvo ministrstva, da je takšen način prodaje nezakonit. Vodstvo ministrstva je torej že pred prodajo vedelo, da bo ravnalo nezakonito. Ob vsem tem se je Erjavec zapletel še v podaljšanje nezakonitih pogodb s koncesionarji za urejanje voda.

Ministrstvo za okolje in prostor ni odpravilo nepravilnosti na področju ločenega zbiranja odpadkov, zato je računsko sodišče včeraj predsednika vlade Boruta Pahorja pozvalo, naj razreši ministra Karla Erjavca. Premier Pahor, ki se je po tem pozivu takoj sešel z Erjavcem, pa je že napovedal, da bo v prihodnjih dneh državnemu zboru predlagal Erjavčevo razrešitev.

Nepravilnosti pri ločevanju odpadkov

Računsko sodišče je pregledalo poslovanje ministrstva in šestih javnih komunalnih podjetij za obdobje od leta 2005 do konca leta 2007, ko je bil okoljski minister sicer še Janez Podobnik, in ugotovilo, da je sistem ravnanja z ločenimi odpadki neučinkovit, njihova količina pa daleč od načrtovanih ciljev. Ministrstvu so zato lani naložili osem popravljalnih ukrepov, ki bi jih moralo uresničiti v 90 dneh, a je zadovoljivo izpolnilo le en ukrep, dva nezadovoljivo, ostale pa le delno. Ministrstvo bi moralo denimo določiti okoljske dajatve, ki bi spodbujale ločeno zbiranje odpadkov, in izdelati načrt aktivnosti za spremembo sistema financiranja ločenega zbiranja odpadne embalaže, saj trenutno tisti, ki ločujejo, plačajo več, kar je po mnenju računskega sodišča nesmotrno, če je cilj države zbrati čim več ločenih odpadkov. Težave so tudi pri vzpostavitvi regijskih odlagališč, ki bi morala biti po mnenju računskega sodišča v pristojnosti države, ne pa občin, ki se med sabo marsikje še vedno ne morejo dogovoriti o tem, kje bo odlagališče in kakšna bo cena za odlaganje smeti za posamezne občine.

Računsko sodišče je ob teh in ostalih nepravilnostih tako presodilo, da gre za hudo kršitev obveznosti dobrega poslovanja in posledično pozvalo premierja, naj začne postopek razrešitve ministra Erjavca.

Prava odločitev zaradi pravih razlogov?

Pahor bo upošteval poziv računskega sodišča in predlagal Erjavčevo razrešitev prepričan, da je to "prava odločitev zaradi pravih razlogov". Drugih "zgodb", ki bi lahko botrovale Erjavčevi razrešitvi - afera Patria, nepravilnosti pri prodaji državnega deleža v podjetju Energetika Projekt, ministrovo zavajanje in prelaganje odgovornosti... - pa včeraj Pahor in Erjavec med predstavljanjem razlogov za "skupno odločitev", naj na koncu o ministrovi usodi presodi državni zbor, sploh nista omenjala. Nad pozivom računskega sodišča je bil Erjavec včeraj presenečen, saj se revizija nanaša na obdobje, ko je ministrstvo vodil Janez Podobnik, sam pa v manj kot treh mesecih napak ni mogel odpraviti, je prepričan. Nasprotno pa je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes včeraj večkrat odločno ponovil, da so bili vsi ukrepi izvedljivi v 90 dneh, kolikor so jih dali na voljo ministrstvu, prav tako ni bilo nobene druge okoliščine, zaradi katere ministrstvo popravljalnih ukrepov ne bi moglo izvesti.

Za razrešitev Erjavca v DZ dovolj glasov

Čeprav je Erjavec še pred prazniki (ko je prišlo na dan, da je proti njemu zaradi zadeve Patria vložen obtožni predlog) zagrozil, da bo DeSUS ob morebitnem predlogu za njegovo razrešitev razmislila o odhodu iz koalicije, pa je včeraj te napovedi umaknil. Tudi če ga bo državni zbor razrešil, stranke ne namerava povleči iz koalicije, je dejal.

O napakah ministra Erjavca in njegovi usodi so včeraj popoldne na kolegiju pri predsedniku vlade razpravljali tudi prvaki koalicije. Za razrešitev ministra je v državnem zboru potrebnih 46 glasov, kot kaže, pa bodo Pahorjev predlog podprli tako v SD, Zares in LDS. Predsednika Zares in LDS, Gregor Golobič in Katarina Kresal, sta jasno napovedala, da bodo poslanci teh dveh strank glasovali za Erjavčevo razrešitev. Tudi vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič, ki je sicer poudaril, da uradnega stališča še ni, je napovedal, da bodo poslanci "prisluhnili" predsedniku vlade.

Da bosta glasovala za razrešitev, sta napovedala tudi Franc Žnidaršič in Vili Rezman, ki sta prav zaradi spora z Erjavcem izstopila iz poslanske skupine DeSUS, podporo Pahorjevemu predlogu pa je napovedal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki ocenjuje, da je razrešitev "edina pametna poteza" glede na Erjavčevo "šlampasto delovanje, ki se je vleklo že iz obdobja, ko je vodil obrambno ministrstvo, in se nadaljuje v tem mandatu". V DeSUS pa bodo Pahorjev predlog preučili danes.