Za Erjavca je to, ali pričakuje, da ga bo državni zbor razrešil, "vprašanje za kakšnega jasnovidca". "Bomo videli, kakšna je teža očitkov, če ne poskrbiš pravočasno za ločevanje komunalnih odpadkov," je pripomnil.

V primeru, da bo razrešen, Erjavec po njegovih besedah DeSUS ne bo povlekel iz koalicije, saj za to "ni nobene potrebe". Država po njegovem potrebuje močno koalicijo, ne glede na to, kaj bo odločil državni zbor.

Na vprašanje, ali vidi v zgodbah, kot so Patria, Energetika in računsko sodišče, kakšno ozadje, je dejal, da to težko komentira in da tudi nima nobenih dokazov. "Čas bo pa pokazal, kaj se dogaja," je poudaril.

Sicer pa se mu zdi prav, da se o njegovi odgovornosti izreče državni zbor. "Gre za to, da uresničimo pravno prakso, da določimo standarde, da vidimo, ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi," je dejal Erjavec.

Po njegovem računsko sodišče s svojo odločitvijo pretirava, zato tudi ne vidi nobenega razloga za to, da bi sam odstopil. "Če bo moral vsak minister odstopiti zaradi takšnih banalnih zadev, ne vem, kam to pelje to državo," je povedal.

Na vprašanje, ali nima morda občutka, da bi si njegov odstop želel kdo v koaliciji, pa je Erjavec dejal, da si pa morda tega želi kdo v opoziciji.

Erjavec leta 2008 v primeru Podobnik: Odločitve računskega sodišča je potrebno spoštovati

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je predsedniku vlade predlagal razrešitev ministra za okolje Karla Erjavca zaradi hude kršitve dobrega poslovanja ministrstva za okolje in prostor.

Šoltes je k razrešitvi okoljskega ministra Janeza Podobnika leta 2008 pozval tudi nekdanjega premiera  Janeza Janšo. Takrat je predsednik DeSUS Karl Erjavec od takratnega premiera pričakoval, da bo v zvezi s pozivom Računskega sodišča spoštoval ustavo in zakon.

"To bi bilo pomembno z vidika pravne prakse in utrjevanja pravne države. Gre za to, da minister očitno ni sledil pozivu računskega sodišča, naj odpravi določene pomanjkljivosti," je takrat še povedal Erjavec in dodal:  "Če se bo izkazalo, da je poziv računskega sodišča upravičen oziroma so izpolnjeni pogoji za ta poziv, potem to pomeni, da se zavzemam za razrešitev ministra Podobnika."

Pahor mora v 15 dneh računskemu sodišču odgovoriti, kako bo ukrepal glede Erjavca

Kot smo lahko prebrali v porevizijskem poročilu, ki ga je danes ob 11. uri na tiskovni konferenci predstavilo računsko sodišče, Erjavčevo ministrstvo kljub pozivom ni pripravilo predloga okoljskih dajatev za spodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov in ni ocenilo njihovega pričakovanega učinka na količine ločeno zbranih komunalnih odpadkov ter ni pripravilo načrta aktivnosti za spremembo financiranja sistema ravnanja z odpadno embalažo, ki bi zagotavljal učinkovito poslovanje vseh udeležencev v tem sistemu.

Računsko sodišče je poleg razrešitve ministra Erjavca predlagalo še nadzornim svetom podjetij Snaga Maribor in JKP Slovenske Konjice, naj poročajo o svojih nadaljnjih ukrepih glede kršitve obveznosti dobrega poslovanja svojih direktorjev. V porevizijskem poročilu sicer predlog za razrešitev omenjenih ni dobesedno zapisan, je pa ob hujših kršitvah to posledica, ki izhaja iz zakona o računskem sodišču in poslovnika računskega sodišča.

Premier Pahor mora v 15 dneh računskemu sodišču odgovoriti, kako bo ukrepal, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.