Varuhi konkurence so se zato nenapovedano zapodili v direktorske pisarne in jim med drugim prebrskali računalnike, da bi našli morebitne sledi kartelnega dogovarjanja. Če Urad RS za varstvo konkurence od podjetij (RTC Krvavec, Unior Kovaška industrija, ATC Kanin Bovec, hotel Cerkno, ŠC Pohorje in RTC Žičnice Kranjska Gora) in od Združenja slovenskih žičničarjev do danes ne bo dobil zahtevanih poročil, kako so zadnja leta oblikovali cene smučarskih vozovnic, jim grozi po 50.000 evrov kazni.

Varuh konkurence Jani Soršak je postopek proti žičničarjem sprožil 28. oktobra letos, saj naj bi se omenjena podjetja med seboj sporazumela oziroma usklajeno ravnala pri določanju cen smučarskih vozovnic za posamezno sezono. "Cene smučarskih vozovnic, navedene v cenikih, ki so jih podjetja objavila, so namreč identične oziroma zelo podobne. S tem naj bi se podjetja sporazumela oziroma usklajeno ravnala pri določanju cen in drugih pogojev poslovanja na trgu, katerih cilj ali učinek je preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco v Republiki Sloveniji in na skupnem trgu," so zapisali na spletni strani urada.

Dušan Božičnik, ki je bil do konca letošnjega septembra sekretar Združenja slovenskih žičničarjev, od upokojitve pa je njihov zunanji sodelavec, je nad ravnanjem uslužbencev varuha konkurence zgrožen. "Ogorčen sem in razočaran. K našim članom so prišli nenapovedano, nihče ni smel nikamor, odložiti so morali telefone, saj preiskujejo, kako naj bi usklajevali cene smučarskih vozovnic. Toda zatrdim lahko, da tega nismo nikoli počeli in da ima šest smučarskih središč povsem naključno enake cene dnevnih vozovnic za odrasle (28 evrov, op. p.), medtem ko so njihove cene vozovnic za otroke, mladino in seniorje različne," nam je pojasnil Božičnik (primerjava teh cen je razvidna tudi iz preglednice, ki jo objavljamo). Uradu za varstvo konkurence RS pa predlaga: "Naj se loteva resnih zadev, nas, uboge žičničarje, ki se komaj prebijamo iz sezone v sezono, pa pusti pri miru."

Aleš Uršič, predsednik Združenja slovenskih žičničarjev in hkrati direktor ATC Kanin, je na vprašanje, kaj se dogaja, le odgovoril: "Brez komentarja." Damjan Pintar, direktor Uniturja, v sklop katerega spadata "osumljenca" Rogla in Krvavec, pa nam je dejal: "Nad preiskavo smo šokirani, a prav nič zaskrbljeni, saj ne gre za nobeno usklajevanje cen. Res je, da imajo nekatera smučarska središča podobne cene dnevnih vozovnic, zlasti za odrasle. To je najverjetneje posledica tega, da se je njihova ponudba v zadnjih letih zelo izboljšala in izenačila." Pintar poudarja, da imajo od pripojitve Krvavca k Rogli v obeh svojih centrih enotno strategijo trženja in zato enotne cene vozovnic. Podobno je tudi s Smučarskim centrom Pohorje, pod okrilje katerega spadata tako Maribor kot Kranjska Gora.