Kot je ob vrnitvi v Slovenijo povedal stotnik Miha Kuhar, sicer poveljnik slovenske skupine za usposabljanje afganistanske vojske in namestnik poveljnika celotnega slovenskega kontingenta, je od omenjenega kontingenta v Afganistanu za drugi krog volitev - ki je bil vmes sicer odpovedan - ostalo še 16 slovenskih vojakov, celotna misija pa je kljub zahtevnim nalogam z vrhuncem, ki so ga predstavljale avgustovske volitve, po njegovih besedah potekala brez večjih težav.

"V prvi vrsti sem vesel, da so se domov živi in zdravi vrnili vsi člani odprave. Poleg tega pa smo uspešno opravili vse naloge, na kar smo zelo ponosni," je povedal Kuhar, v zvezi s spremembami datumov vrnitve pa dejal, da s tem niso imeli nobenih težav, saj so tovrstni dogodki v Afganistanu zaradi tamkajšnjih razmer del vsakdana. Kot je dejal, so v dneh pred odhodom, ko niso bili več operativni, čakali na prevoz, a se je njihova misija dejansko zaključila šele, ko so stopili na slovenska tla.

Pripadniki 11. kontingenta Slovenske vojske bi se po prvotnih načrtih morali v domovino iz Afganistana vrniti že prejšnji teden. Po dveh preložitvah pa je ameriška vojska s prevozom 60 slovenskih vojakov skupaj z opremo nazaj v Slovenijo začela v ponedeljek. Prvi datum za vrnitev 11. kontingenta v Slovenijo, ki so ga ponudili Američani, je bil sicer že 20. oktober.

Kot so že v ponedeljek pojasnili v Slovenski vojski, je do zamude prišlo že pri odhodu 12. kontingenta Slovenske vojske, ki je nasledil 11. kontingent. Iz Slovenije je odpotoval 10. oktobra, a se je njegov prihod v Afganistan zamaknil za 11 dni. Zamuda je nastala, ker letalo, ki je bilo najeto v okviru desetih zakupljenih ur iz strateškega transporta v okviru zveze Nato, ni prejelo dovoljenja za prelet čez Turkmenistan.

Nato so se v Slovenski vojski odločili, da sprejmejo ponudbo ameriških kolegov. Prevoz z vojaškim letalom - še posebej, ker je direkten in brezplačen - je tudi najboljši z varnostnih vidikov. Vse druge opcije, ki so bile na voljo, pa bi bile po besedah tiskovnega predstavnika Slovenske vojske Simona Koreza tudi bistveno dražje.