Čeprav je osnutek proračuna za prihodnje leto šele v fazi javne razgrnitve, je ljubljanski župan Zoran Janković pred časom že napovedal, da ga bo verjetno treba kmalu popraviti. Temelji namreč na predpostavki, da bodo razmere na nepremičninskem trgu dobre in da bo interes za občinska zemljišča in stavbe dovolj velik.

V prvi vrsti MOL računa na prodajo stavb nekdanjih občin Ljubljana Šiška, Bežigrad in Moste ter stavb na Vilharjevi ulici 33, kjer je danes več državnih inšpektoratov, in Zadobrovški cesti 88, s čimer bi lahko skupaj zaslužila okoli 20 milijonov evrov, dodatnih 30 milijonov pa naj bi prinesla prodaja stavbnih zemljišč. Glavnino predstavlja 57.106 kvadratnih metrov velika parcela na Rudniku, ki jo je MOL pred leti kupila za nikoli zgrajeno veletržnico in ki jo že več let podobno neuspešno prodaja. Nazadnje se je ta na dražbi znašla septembra 2008, vendar z eno pomembno razliko: takrat je izklicna cena znašala 41,4 milijona evrov ali 700 evrov za kvadratni meter, danes pa jo ocenjujejo na 17,7 milijona evrov ali komaj 300 evrov za kvadratni meter.

Podobno je občina znižala pričakovane kupnine tudi pri ostalih stavbnih zemljiščih, ki se bolj kot ne gibljejo med 200 in 300 evri za kvadratni meter, medtem ko so leta 2008 posamezne parcele prodajali tudi za 1000 evrov za kvadratni meter. Po diskontnih cenah poleg zemljišča na Rudniku MOL prodaja tudi dobrih 7300 kvadratnih metrov zemljišč okoli Konex centra na Viču za 2,11 milijona evrov in 4035 kvadratnih metrov zemljišč v Murglah za 835.000 evrov, za katere je zanimanje že izrazilo podjetje Mijax, ki je v soseski zgradilo že več hiš.

Kljub trenutnemu mrtvilu na nepremičninskem trgu, kar dokazuje tudi skromna prodaja občinskih nepremičnin v letošnjem letu - do 23. oktobra znaša le nekaj več kot 7,1 milijona evrov, do konca leta pa je načrtovanih dobrih 36,7 milijona evrov - pa župan Janković pričakuje, da bodo prihodnje leto posli vendarle stekli. Nekoliko drugačnega mnenja pa je dr. Ivo Lavrač z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki pričakuje, da bo realizacija pri prodaji nepremičnin mestne občine nekje med načrtom za prihodnje leto in letošnjo realizacijo. "Računam, da se bo nepremičninski trg naslednje leto vseeno malo pobral, čeprav je delno odvisen tudi od stopnje nezaposlenosti, ki skoraj z enoletnim zamikom sledi proizvodnemu ciklu. K prodaji bodo pripomogle tudi nove cenitve, ki pri prodaji javnih nepremičnin ne smejo biti starejše od šestih mesecev in bodo že odrazile padanje cen," še ocenjuje Lavrač.

Mestna občina Ljubljana pa prihodnje leto zemljišč ne bo samo na veliko prodajala, ampak tudi kupovala, saj je zanje predvidenih 28,2 milijona evrov. Največ denarja bo predvidoma namenjenega za zemljišča ob in na predvideni trasi Titove ceste med rondojema Tomačevo in Žale, ki naj bi bila dokončana do konca junija 2010. Kljub temu da je do takrat le še osem mesecev, mesto pa še vedno nima vseh zemljišč, rok po zagotovilih MOL naj ne bi bil ogrožen, saj so že pridobljena tista zemljišča, kjer so predvideni najzahtevnejši inženirski posegi, kot so na primer uvoz in krožišče k športnemu parku Stožice ter oporni zidovi.