Hkrati so avtorji zakonika včeraj poudarili, da vse rešitve, tudi možnost posvojitev, izhajajo iz koristi otrok. V društvu Legebitra so z napovedmi zadovoljni, skrbi pa jih odziv družbe, ki je polna predsodkov. Politiki iz koalicije so predlog večinoma že podprli, opozicija pa mu po pričakovanjih nasprotuje.

Predlog povsem novega družinskega zakonika priznava zakonsko zvezo dveh oseb istega spola, istospolnim partnerjem pa omogoča tudi posvojitev otroka. "S tem zakonikom želimo izenačiti skupnosti istospolno usmerjenih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi," je včeraj ob predstavitvi zakona poudaril minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Zakon, ki je skupni projekt ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstva za pravosodje, je od včeraj v javni razpravi, sprožil pa je že številne burne odzive. Prvak SDS Janez Janša je dejal, da posvojitev otrok s strani istospolnih partnerjev "po nekih naravnih zakonih ne spada v slovenski pravni okvir", predsednik SLS Radovan Žerjav pa, da "je to katastrofa". Predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal, da bi bil zakon lahko ustavljen z referendumom. Izvedbo referenduma bi lahko prepovedalo ustavno sodišče, ki je (isto)spolno usmerjenost letos že prepoznalo kot eno od osebnih okoliščin iz 14. člena ustave, ki določa, da takšne okoliščine ne smejo biti podlaga za neenakost pred zakonom. Predlog zakonika enakopraven status priznava tudi zunajzakonskim skupnostim istospolnih partnerjev, kar pomeni, da gre za celovito izenačitev s heteroseksualnimi pari.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je pojasnil, da so se za povsem novo ureditev odločili, ker to poleg odločbe ustavnega sodišča narekuje dosedanja sodna praksa. Redna sodišča so pri nas že priznala posvojitev otroka s strani dveh partnerjev, ki živita v istospolni skupnosti, če se je ta posvojitev zgodila v tujini. Zdaj imamo po Zalarjevih besedah režim, po katerem so tisti, ki želijo posvojiti otroka v Sloveniji, v slabšem položaju od tistih, ki posvojijo otroke v tujini.

Istospolni partnerji bodo otroka lahko sprejeli tudi v rejništvo. O posvojitvah in rejništvih bodo na predlog centra za socialno delo odločala sodišča. Sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je ob tem pojasnila, da z družinskim zakonikom le izenačujejo možnost, da se istospolna partnerja vključita v postopek za posvojitev. Potem pa je posvojitev stvar strokovne presoje centrov za socialno delo. Pri dokončni odločitvi o posvojitvi bosta imela prednost otrok in njegov razvoj. "Posvojitev ni pravica posvojiteljev, zato se v postopku vedno odloča o tem, kakšna je največja korist za otroka," je še poudarila Kopač-Mrakova.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za družino Ana Vodičar je pojasnila, da imamo v Sloveniji od 20 do 25 posvojitev na leto, od tega je približno polovica mednarodnih. Podatkov o tem, koliko je pri nas istospolnih partnerjev, ki bi želeli posvojiti otroka, na ministrstvu nimajo, saj prosilcev ni dovoljeno spraševati o njihovi spolni usmerjenosti.

Minister Svetlik pričakuje, da bo razprava o predvidenih rešitvah zakona zelo živahna. Glede grožnje z referendumom je dejal, da sodb ustavnega sodišča in rednih sodišč ni mogoče ignorirati. "Sprejemamo obče sprejeto dejstvo, da so istospolno usmerjeni posamezniki rojeni takšni, kot so, in da na tej podlagi nimamo nobene možnosti, še manj pa pravice, da bi jih kakor koli diskriminirali," je poudaril Svetlik, ki se obenem zaveda, da družba do istospolno usmerjenih goji vrsto predsodkov. Minister upa, da bo javna razprava o zakoniku, ki bo trajala mesec in pol, prispevala k temu, da bo javnost, ki je morda manj ozaveščena, o teh vprašanjih spremenila oziroma korigirala svoja stališča. "Pri tem mislimo zelo dosledno vztrajati," je še poudaril Svetlik.

Predstavnica društva Legebitra Jasna Magič je včeraj dejala, da so v skupnosti istospolno usmerjenih srečni in zadovoljni, vendar se obenem zavedajo predsodkov, ki bodo zagotovo sprožili odziv javnosti, zato je njihovo veselje okrnjeno. Spomnila je tudi na nedavni fizični napad na gejevskega aktivista. "Dobro je, da se je ta tema končno vzpostavila kot politično vprašanje in ne gre več za bitko nevladnih organizacij z javnostjo," je dejala. Glede posvojitev je Magičeva poudarila še, da vrsta otrok že danes živi v istospolnih skupnostih, "zato je te otroke treba zaščititi". Spremembo zakona sta včeraj podprla tudi predsednica LDS Katarina Kresal in predsednik DeSUS Karl Erjavec.