Sedem nekdanjih poslancev je takšnih, ki v svojih občinah opravljajo funkcijo nepoklicnega župana in prejemajo za to poslansko nadomestilo, poleg tega pa še »honorar« v obliki polovične županske plače. Vendar nobenemu med njimi niti na pamet ne pade, da bi se odpovedal nekajkrat višji »plači« v obliki poslanskega nadomestila in honorarja za nepoklicno županovanje.

Poslansko nadomestilo prejemajo župan Črnomlja Andrej Fabijan, župan Lenarta Janez Kramberger, župan Rogatca Martin Mikolič, župan Železnikov Mihael Prevc, župan Žirov Bojan Starman, župan Vranskega Franc Sušnik in župan Sežane Davorin Terčon. Najbolj izviren izgovor za prejemanje poslanskega nadomestila ob polnem delovnem času župana je ponudil Franc Sušnik: »To je moj prispevek k skladnemu regionalnemu razvoju, saj me plačuje Ljubljana, v službi pa sem na Vranskem!«Zakon je o zadnje čase spet razvpitih poslanskih nadomestilih na videz zelo jasen - nadomestilo lahko prejema le nekdanji poslanec, ki se iz objektivnih razlogov ne more zaposliti. Vsak župan, ki opravlja svojo funkcijo nepoklicno in za to prejema polovico siceršnje županske plače, se lahko kadar koli odloči, da bo županoval poklicno.Sedem nekdanjih poslancev je takšnih, ki v svojih občinah opravljajo funkcijo nepoklicnega župana in prejemajo za to poslansko nadomestilo, hkrati pa še "honorar" v obliki polovične županske plače (okrog 1500 evrov bruto za manjše občine). Zanje ni prav nobenega objektivnega razloga, da ne bi mogli najti službe. Ne nazadnje jo imajo - županujejo v svojih občinah.

Vendar nobenemu med njimi niti na pamet ne pade, da bi se odpovedal nekajkrat višji "plači" v obliki poslanskega nadomestila in honorarja za nepoklicno županovanje. Zakonskega določila o "objektivnih razlogih" očitno ne preverja nihče, vprašanje pa je, ali ni takšna odločitev nekdanjih poslancev vsaj moralno, če ne politično sporna. O tem bodo seveda odločili volilci, izgovori nekdanjih poslancev in županov za takšno odločitev pa so precej podobni: "Občini prihranimo polovico siceršnje plače!" A da bi kateri vzel od poslanskega nadomestila le "razliko" do polne županske plače, preostalo pa recimo namenil dobrodelnim ustanovam v svoji občini - tudi kaj takega "varčevalcem" ne pade na pamet!

Poslansko nadomestilo prejemajo župan Črnomlja Andrej Fabijan (SLS), ki je julija dobil 4044,81 evra nadomestila, župan Lenarta Janez Kramberger (SLS, 4477,99 evra), župan Rogatca Martin Mikolič (NSi, 4193,33 evra), župan Železnikov Mihael Prevc (SLS, 4246,52 evra), župan Žirov Bojan Starman (SDS, 5061,13 evra), župan Vranskega Franc Sušnik (SDS, 5014,47 evra) in župan Sežane Davorin Terčon (LDS, 4219,93 evra). K tem bi lahko prišteli še podžupana Mestne občine Kranj Bojana Homana (o poklicnem podžupanstvu v mestni občini sicer odloča župan), ki prejema 3993,67 evra nadomestila na mesec.

Najbolj neverjetna je zgodba župana Črnomlja Andreja Fabjana, ki je bil poslanec zgolj tri mesece, saj je do julija lani opravljal poklicno funkcijo župana, nato v parlamentu nadomestil pokojnega Kristijana Janca, po treh mesecih ostal brez poslanske funkcije, na novo ni bil izvoljen, obdržal pa je nepoklicno županovanje in poslansko plačo! Andrej Fabijan prejšnji teden ni bil dosegljiv, prav tako ga na občini po besedah tajnice (ki županove številke mobilnega telefona ne daje) ta teden ni. Človek brez službe je namreč - na dopustu! Verjetno je za to dobil tudi poslanski regres.

Najbolj izviren izgovor za prejemanje poslanskega nadomestila ob sicer polnem delovnem času župana je ponudil Franc Sušnik: "To je moj prispevek k skladnemu regionalnemu razvoju, saj me plačuje Ljubljana, v službi pa sem na Vranskem!" Tudi Mihael Prevc meni, da sicer dela kot župan prav toliko, kot če bi bil poklicni: "Vendar bom s tem občini prihranil od 15.000 do 20.000 evrov." Podobni "vzgibi" pri odločitvi za poslansko nadomestilo vodijo tudi Martina Mikoliča: "Zakon to dovoljuje in tako bo. Kljub temu sem vsak dan osem ur v službi in zaradi nadomestila nimam slabe vesti." Bojan Starman iz Žirov se je kot krizni menedžer, ki ima sicer le še leto do upokojitve in je bil vedno zgolj nepoklicni župan, javil ministrstvu za gospodarstvo, če bi po naključju potrebovali njegove usluge pri, recimo, reševanju Mure. "Niso jih, zato prejemam poslansko nadomestilo." Janez Kramberger je prepričan, da si po treh mandatih in pol v državnem zboru zasluži poslansko nadomestilo. "Sicer pa se jeseni vračam v službo na nacionalni veterinarski inštitut in bom še naprej nepoklicni župan, kar sem pred volitvami občanom tudi obljubil." Podžupan Mestne občine Kranj Bojan Homan je nekoliko drugačen primer, saj o poklicnem podžupanovanju odloča župan. Damijan Perne poklicnega župana očitno ne potrebuje, zato Homan prejema okoli tisoč evrov "honorarja" in štiri tisočake nadomestila. Mimogrede, ko je bil Homan imenovan za poslanca (v državnem zboru je nadomestil Pavla Ruparja) je Petrolu vrnil franšizo za bencinski servis Torovo ob avtocesti, ki ga je prevzela njegova žena. "Franšize tako ne morem zahtevati nazaj, obdržala jo bo žena, jaz pa si bom jeseni poiskal službo," je dejal Bojan Homan.