Kljub temu že priznavajo, da bo ob takšnih ponudbah, ki segajo od 18,9 do 24 milijonov evrov za prvi sklop in od 13,5 do 17,3 milijona evrov za drugi sklop, cena kvadratnega metra stanovanja težko bistveno nižja od 2000 evrov za kvadratni meter. Tako se, kot kaže, ne bo uresničila napoved direktorja SSRS Primoža Pirca, ki se je v eni od informativnih oddaj pred časom pohvalil, da bodo njihova stanovanja na Brdu "krepko" cenejša od 2000 evrov za kvadratni meter brez 8,5-odstotnega DDV.

Prazne obljube direktorja Pirca

Kakšne podatke je imel Pirc, da je okoli 4000 varčevalcem v nacionalni stanovanjski shemi, ki so iz Ljubljane, obljubil tako nizko ceno, nam ni uspelo izvedeti, saj nam v stanovanjskem skladu niso želeli razkriti projektantske ocene stroškov gradnje, ker naj bi bila po njihovem mnenju poslovna skrivnost. Nenavadno je tudi to, da so se pri napovedi končne cene stanovanj v stanovanjskem skladu ušteli ravno v času, ko tako ministrstva kot občine opažajo, da so se zaradi pomanjkanja poslov cene gradbincev občutno znižale. Tako je recimo Mestna občina Ljubljana v projektantski oceni za garažo pod Kongresnim trgom ocenila, da bo stala 24 milijonov evrov, ponudbo Gradisa G pa je po pogajanjih znižala na samo 17,7 milijona.

Sklad prodal samo tretjino stanovanj

Tudi sicer bi težko rekli, da je SRSS v zadnjih letih uspešen pri realizaciji tržno zanimivih projektov. Tako je recimo sklad na razpisu, ki traja že od decembra 2007 prodal 166 od 329 stanovanj, preostala pa samevajo; še huje je z razpisom iz lanskega septembra, ko so do danes prodali le šest od 163 stanovanj. In to kljub izjemno ugodnim ponujenim posojilom do celo 80 odstotkov cene stanovanj z odplačilno dobo do 15 let in fiksno 5-odstotno obrestno mero ali spremenljivo obrestno mero s šestmesečnim euriborom +1,1 %. To kaže, da odločitev vodstva sklada, da se usmeri v gradnjo stanovanj v glavnem zunaj Ljubljane, verjetno ni bila najbolj posrečena. Takšna je na primer gradnja bloka s 55 stanovanji ob Gradiški cesti v Vipavi, kjer so v stanovanjskem skladu po skoraj enem letu prodali eno samo stanovanje. Kupcu bodo po napovedih ključe izročili konec decembra.