Tako je število okužb pri maturantih, ki so se vrnili iz Grčije naraslo na 19. Vseh obolelih v Sloveniji je bilo včeraj do poznega popoldneva 63, negativnih primerov pa so na IVZ zabeležili 293. Včeraj so redki posamezniki, ki so bili na Iosu, še vedno prihajali v novogoriški zdravstveni dom oziroma so za nasvet zdravnika poklicali po telefonu. Kot je povedala dežurna zdravnica na urgenci Maja Pavlin Klemenc, brisov posameznikom, ki so bili na Iosu, ne bodo več jemali. Vse zdravijo s tamiflujem. Prav tako svetujejo, da tudi zdravi dijaki ostanejo doma vsaj teden dni in da skrbijo za osebno higieno.

Pediatrinja Eva Brecelj, ki je bila v soboto dežurna v novogoriškem zdravstvenem domu, je povedala, da so pregledali 68 dijakov, brise pa odvzeli 16 mladim. Največ jih je z goriškega, posamezniki pa tudi z idrijskega, ajdovskega, sežanskega in bovškega območja. Brecljeva je še dodala, da so mnogi kazali znake prehlada, da pa nihče izmed njih ni bil zelo bolan. Zato so vse poslali v domačo oskrbo in jim dali vsa potrebna navodila. O počutju dijakov, ki so se vračali z Iosa, krožijo različne zgodbe. Večina naj bi se jih med povratkom z ladjo slabo počutila, imeli pa naj bi tudi povišano temperaturo. Po pristanku v Benetkah se je njihovo stanje izboljšalo. Tiste, ki so se slabo počutili, so v novogoriški zdravstveni dom prepeljali s posebnim avtobusom. V skupini dijakov, ki se je z Iosa vrnila že v petek z letalom, so bili tudi oboleli. Pri treh so odkrili novi virus A. Z letalom naj bi se vrnili, ker naj bi bilo potovanje z ladjo zanje dolgočasno, po drugih vesteh pa zato, ker so se slabo počutili.

Rudi Šuligoj, eden izmed učiteljev, ki je spremljal dijake na maturantskem izletu, je po povratku povedal, da na izletu pri dijakih ni opazil znakov bolezni in da so bili le utrujeni. Mati enega izmed njih naj bi za okužbo izvedela šele iz medijev. Davorin Mikoš iz agencije Collegium Mondial Travels, ki je na Iosu s skupino 54 dijakov, pa je sporočil, da so vsi zdravi, da dijaki ne kažejo znakov bolezni ali prehlada. "Vseeno smo jih izolirali, program pa opravljamo po načrtu," je sporočil. V skupini, ki se vrača v Slovenijo v torek, je večina dijakov iz osrednje Slovenije, nekaj pa tudi iz Goriške. Sicer pa so v pogovoru z otoškim zdravnikom izvedeli, da se je na otoku res pojavilo nekaj blažjih primerov bolezni, da pa so vsi že ozdraveli. Po zdravnikovih besedah se večina tistih, ki so oboleli, sploh ni oglasila pri zdravniku in so gripo preboleli sami.