Predsednik komisije za tajkunske prevzeme, poslanec Zares Lojze Posedel, pa pravi, da se bodo najprej posvetili ugotavljanju odgovornosti funkcionarjev prejšnje vlade za sprejemanje zakonodaje, ki je omenjena prevzema omogočila.

Preiskovalni komisiji za ugotovitev nezakonitosti in korupcije pri gradnji avtocest in lastninjenju SCT ter za ugotovitev odgovornosti ministra za visoko šolstvo in znanost ter predsednika Zares Gregorja Golobiča pa bo državni zbor po včerajšnji skoraj deseturni polemiki verjetno ustanovil konec septembra.

Največ pozornosti so poslanci namenili preiskovanju po mnenju poslancev SDS, SNS in SLS sumljivega Golobiča, ki naj bi v času, ko še ni bil minister, utajil davke (ker je solastnik podjetja UltraSum na Nizozemskem), ki naj bi neupravičeno pridobil status kmeta za nakup zemlje, organom nepopolno prikazoval premoženjsko stanje in za Ultro koruptivno in klientelistično posredoval, da je dobila slabo zavarovana posojila in so njeni posli po volitvah znova začeli cveteti. Včeraj so k temu seznamu dodali še, da je ta vlada podjetju Makro 5 plačala obnovo objektov primorske univerze, za kar je pogodbe sklenila prejšnja vlada, Makro 5 pa je podjetje, ki je pred leti obnavljalo tudi Golobičevo hišo na Primorskem, in da v Pošti in Telekomu Slovenije pred leti niso opravili nobenega posla, ne da bi ga odobril Golobič.

Očitki tudi predsednikoma republike in vlade

Vodja podpisnikov zahteve za preiskavo Jože Tanko (SDS) je včeraj še obtožil predsednika republike in vlade, da sta z izjavo o tem, da Golobič, s tem ko je časopisu prikril solastništvo v Ultri, ni ravnal v nasprotju z zakonom, organom nadzora in pregona subtilno sporočila, naj zadeve Golobič ne preiskujejo. Dodal je še, da so anonimna sporočila o slabo zavarovanih posojilih Ultre prišla iz krogov blizu LDS kot posledica krvoločnih bojev znotraj koalicije za polastitev državnega premoženja.

Na drugi strani je vodja poslancev Zares Cveta Zalokar Oražem ocenila, da tako obsežnega, brezobzirnega in neizprosnega političnega in medijskega linča še ni bilo. Podvomila je, ali je ta preiskava sploh skladna z ustavo in zakonom, saj se Golobiču politična in tudi konkretna odgovornost pripisuje za čas, ko sploh ni bil državni funkcionar. Toda ta pojasnila so v opoziciji preslišali in obtožbe še kar naprej ponavljali.

Poslanka Zares je tudi sistematično zavrnila vse očitke Golobiču. Glede obtožbe, da je Golobič pred desetletjem neupravičeno dobil status kmeta, je poslanka dejala, da je Golobič ob nakupu imel status kmeta, ki ga je pridobil na podlagi odločbe Upravne enote Sevnica. Poudarila je, da je zadevo preiskoval tudi nekdanji minister Gregor Virant, ki ni našel nepravilnosti. Prav tako nepravilnosti ni pokazala revizija poslovanja Ultre z Mobitelom in Telekomom, ki jo je Janševa vlada naročila leta 2005, zdaj pa bi SDS rada preiskovala morebitni klientelizem pri poslovanju Ultre z državnimi podjetji, je navedla poslanka. Zavrnila je tudi očitke Golobiču glede korupcije za pridobivanje slabo zavarovanih posojil pri NLB. Ponovila je, da so predstavniki Ultre že pojasnili, da so njihovi krediti v vrednosti 5,9 milijona evrov ustrezno zavarovani z več različnimi instrumenti zavarovanja.

O izogibanju plačevanju davkov v Sloveniji z ustanavljanjem podjetij na Nizozemskem je Zalokar-Oražmova pojasnila, da se osebne davke plačuje po kraju bivanja, zato se Golobič dohodnini ne more izogniti. "Ker podjetje Ultra sum nima prihodkov in torej tudi ne dobička, pa si je težko izmisliti, kateremu drugemu davku naj bi se izognila Ultra," je dodala. O nameri prikrivanja lastništva in o poštnih nabiralnikih pa je poslanka dejala, da kdor želi prikrivati lastništvo, ne ustanavlja podjetij s svojim imenom v članicah Evropske unije, še posebej ne na Nizozemskem, kjer se lahko lastništvo ugotovi po internetu s plačilom evra in pol pristojbine.

Kot lažno je označila trditev, da je prejšnja vlada zavrnila zahtevek Makra 5. "Prejšnja vlada o tem ni nikoli sklepala, je pa bila v času prejšnje vlade sklenjena pogodba, ki je terjatev Makra 5 sploh vzpostavila. Po tej pogodbi so tekle visoke zamudne obresti in poplačilo terjatve je bil način, s katerim se je preprečilo, da bi podjetje Makro 5 lahko unovčilo svojo terjatev z zasegom nepremičnine, ki jo je obnavljalo," pravi Zalokar-Oražmova. Dela na Golobičevi hiši pa je podjetje opravilo "mnogo let pred zapletom s primorsko univerzo".

SLS želi oprati svoje ministre

Strankarsko zagreta polemika in medsebojna oboževanja so se začeli že pri odreditvi preiskovanja vpletenosti državnih funkcionarjev pri pregrešno dragi gradnji avtocest, ki se je v osmih letih podražila kar za 252 odstotka. Preiskavo poleg poslancev SDS in SNS zahtevajo tudi SLS. Pravijo, da zato, da bi oprali svoje ministre, ki so večinoma vodili resor za promet, sumničenj, da svojega poslanstva niso pošteno in korektno opravili. V katero smer se utegne obrniti ta "mega preiskava" - zajema kar 21 očitkov o sumljivih ravnanjih državnih funkcionarjev od načrtovanja, razpisov, izvedbe in odprtja cestnih odsekov za 13 let nazaj, zato bi lahko trajala vse do leta 2050, kot je ocenil Janko Veber iz SD - so že včeraj nakazali poslanci SDS. Tako je, na primer, Jožef Jerovšek napovedal, da mora preiskava razkriti, kako so bili pri zadevi, kjer se je največ kradlo, prometni ministri iz SLS samo de iure, de facto pa so bili to ministri LDS, kjer se je vse odločalo. Njegov strankarski kolega Miro Petek pa, da se v vsakem kilometru avtocest skriva tudi denar za menedžerske odkupe in sta v njem vgrajena korupcija in klientelizem.

Poslanci koalicijskih strank na drugi strani pogrešajo, da med omenjenimi 21 točkami preiskovanja ni tudi vprašanje o odgovornosti za uvedbo vinjet, ki bo po besedah Pavleta Gantarja (Zares) slabo vplivala na financiranje gradnje avtocest in vračanje posojil, pa tudi na to, da je Slovenija ostala brez denarja iz skladov EU. Tako bi bil lahko ovržen sum, da študije uvedbe vinjet v resnici ni bilo oziroma je bila izdelana naknadno. Koalicija je sicer podvomila, da se bo iz tako zastavljene preiskave, ki v bistvu pomeni nezaupnico samemu sebi, saj je državni zbor potrjeval vse načrte gradnje avtocest, sploh kaj izcimilo.

Kjer je kup gnoja prevelik, se vile rade zlomijo, je denimo ta dvom slikovito prikazal Alojz Posedel (Zares), vendar so se v Zares in drugih koalicijskih strankah vseeno odločili, da bodo pri tem sodelovali.