Enega pripadnika SV naj bi do začetka septembra napotili v operativno poveljstvo operacije v Džibutiju, v drugi polovici leta pa naj bi Slovenija še dva pripadnika SV poslala v poveljstvo sil na poveljniški ladji ali v druge poveljniške strukture operacije.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, se Slovenija kot pomorska država tako pridružuje prizadevanjem EU za zaščito pomorskih poti in plovil, ki v okviru svetovnega programa za hrano dovažajo humanitarno pomoč razseljenim osebam v Somaliji. Hkrati s sodelovanjem v operaciji EU NAVFOR Atalanta Slovenija prevzema del odgovornosti za varnost pomorskih poti in posredno zagotavlja zaščito slovenskih državljanov in lastnine, saj na mednarodnih tovornih ladjah služijo tudi slovenski mornarji, prav tako pa čez območje plujejo ladje slovenskih pomorskih prevoznikov.

Poleg tega sodelovanje Slovenije v pomorski vojaški operaciji EU predstavlja dobro priložnost za pridobivanje dragocenih izkušenj in možnost za usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske.