"Obdukcijski izvid je pokazal, da reanimacija otroka skoraj v nobenem primeru, tudi če bi bila izvedena na samem mestu, ne bi bila uspešna. Glede na to, da v internem strokovnem nadzoru to ni zapisano, pa bo ministrstvo priporočilo, da se opravi ponovni strokovni nadzor zaradi korektnosti in da se v kakšnem drugem primeru, ko bi vsaka sekunda lahko pomenila rešitev, ne zgodi kaj podobnega," je včeraj poudaril direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar. Ocenjuje, da interni strokovni nadzori v Sloveniji ne delujejo ustrezno, mariborska bolnišnica pa pri tem po njegovih besedah ni izjema. Dodal je, da do zdaj res ni bilo enotnega navodila za interne nadzore v bolnišnicah, za kar pa bodo kmalu poskrbeli.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike prof. dr. Ciril Kržišnik, ki je sodeloval pri nadzoru, je pojasnil, da so deklico marca z znaki okužbe prebavil sprejeli na oddelek običajne nege na pediatrični kliniki mariborskega UKC. Po dobrih štirih urah je njena mama ugotovila, da deklica neenakomerno diha, in poklicala medicinsko sestro. Ko je ugotovila, da ne diha, je medicinska sestra deklico odnesla na enoto intenzivne terapije, kjer so jo oživljali. Deklica je začela dihati, a je žal čez nekaj dni umrla. Pozneje se je po Kržišnikovih besedah izkazalo, da je infekcija z rotavirusom zelo prizadela otrokovo centralno živčevje, kar je povzročilo zastoj dihanja in srčne funkcije. Poudaril je, da so bili ti dogodki nepričakovani. "Dežurna medicinska sestra je takrat ocenila, da bo otrok dobil boljšo oskrbo, če ga prenese v intenzivno terapijo," je dejal.

"Medicinske sestre ne moremo obsojati," je poudaril Remškar. Dodal je, da je bila na tečaju iz reanimacije in da imajo v bolnišnici tudi ustrezne protokole. Po njegovem pa verjetno niso poskrbeli za dovolj "lažnih alarmov" za vajo, ki bi zagotovili, da se zaposleni v takšnih primerih avtomatično pravilno odzovejo. Ugotovili so tudi, da je mariborska pediatrična klinika zelo natrpana, kar otežuje nadzor nad bolniki.

V mariborskem UKC so se odzvali na poročilo upravnega nadzora, a le z napovedjo, da bodo dopolnili različne pravilnike, poslovnik o delu strokovnega sveta in druge akte, kot jim je pri upravnem nadzoru naložila komisija. Konkretnih ugotovitev ministrstva za zdravje o neustreznem začetku reanimacije in neustreznosti internega nadzora včeraj niso komentirali.