"Ob vaši izvolitvi za predsednika smo verjeli, da boste predsednik vseh Slovencev in da boste kot oče naroda prisluhnili vsem našim problemom. Že kmalu pa se je pokazalo, da gledate na svoje podanike samo z enim očesom z drugim pa mižite. Tako so v vašem pogledu nekateri državljani osvetljeni, drugi pa zatemnjeni," so v pismu predsedniku Türku zapisali v Društvu Slovenskih katoliških izobražencev.

Na očetovskem izpitu je Türk po njihovem "padel, ko je ob odkritju Barbarinega rova, največjega zločina v naši zgodovini, zamahnil z roko, češ, to je drugorazredna tema".

"S tem ste pokazali, da ne veste, kako so množični zločinski povojni poboji najusodnejši narodov problem. Od njegove rešitve je najbolj odvisna naša prihodnost. Nekaj časa je morda njihovo zamolčevanje komunističnim oblastem koristilo, danes pa, ko o njih vemo vse več, pa vse bolj zahtevajo priznanje krivcev in narodno spravo," so zapisali.

Predsedniku pišejo v upanju, da si bomo Slovenci v ne tako daljni prihodnosti podali roke, k čemu naj "prispeva tudi izjava Evropskega parlamenta-Evropska zavest in totalitarizem", so zapisali. "Prosimo vas, da pisma ne sprejmete kot razdvajanje, ampak kot vzpodbudo, da bi dan sprave čim prej postal naš skupni praznik," so sklenili katoliški izobraženci.

Kot je znano, je Türk v sredo v pogovoru za Radio Slovenija pridigo nuncija Abril y Castella v Kočevskem Rogu ocenil kot neprimerno za diplomatskega predstavnika Vatikana in jo zato zavrača. "Nuncij bo moral biti bolj občutljiv do naše zgodovine," je prepričan predsednik republike.

Abril y Castello je namreč v soboto v nagovoru na spominski slovesnosti za žrtvami povojnih pobojev ob breznu Pod Krenom v Kočevskem Rogu med drugim poudaril, da so se v Kočevskem Rogu v imenu neke ideologije zgodili zločini, ki jih nobena ideologija ne more opravičiti.