Po županovih besedah za gradbeno dovoljenje potrebujejo le še dogovor z Agencijo RS za okolje glede stavbne pravice za nabrežje, kjer bodo temelji novega mostu. Težav ne pričakuje, saj MOL že zdaj ureja nabrežje Ljubljanice. Z izvajalcem gradbenih del so se po Jankovićevih besedah dogovorili, da bo za gradbišče urejen dostop s Petkovškovega nabrežja.

Hkrati z gradnjo mostu bodo na osrednji ljubljanski tržnici v poletnih mesecih prestavili in obnovili tudi komunalne vode, zato na območju ne bo več mogoče parkiranje. Ob očitkih in zaskrbljenosti prodajalcev na tržnici, kako bo potekalo trgovanje v času gradbenih del, je župan zagotovil, da bo dostop na tržnico za dostavo vsak dan do 8. ure.

Prodajalce je skrbelo tudi, ker so imeli najemne pogodbe za stojnice sklenjene samo do poletja. Po Jankovićevih besedah so pogodbe že podaljšali do konca leta.

Za gradnjo garažne hiše pod Kongresnim trgom pa MOL še ni izbrala nobenega izvajalca. Župan je pojasnil, da se je razpisna komisija v skladu s predpisi odločila, da ne bo izbrala nobenega od treh prijavljenih ponudnikov. Pritožbeni rok se je iztekel v torek.

Po mnenju komisije samo Gradis skupina G izpolnjuje vse razpisne pogoje, zato bodo po končanem pritožbenem postopku z njimi nadaljevali pogajanja. Gradis skupina G je sicer ponudila najvišjo ceno za izvedbo del, in sicer 15,8 milijona evrov brez DDV.

Na razpis sta se prijavila še Primorje, ki je ponudilo izvedbo gradbenih del za 14,8 milijona evrov brez DDV, in skupina GH 15,2 milijona evrov brez DDV. Z družbo Gradis skupna G se bodo po županovi napovedi pogajali za nižjo ceno, in sicer za 14,8 milijona evrov brez DDV, kot je bila najnižja ponudba na razpisu.

Janković pričakuje, da bodo pogajanja končana junija in da bo izbrani izvajalec še ta mesec uveden v posel. V četrtek so imeli javno razpravo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Ker se pet vabljenih strank ni udeležilo javne razprave, jih bodo morali obiskati in dobiti še njihovo soglasje.

V MOL tudi po 30. juniju, najverjetneje pa vse do septembra ne bo podražitev, je dejal župan. Sicer so že dobili nekaj predlogov za podražitev, vendar mora imeti vsak predlog po njegovih besedah utemeljitev, ki bo prepričala mestno upravo in tudi nadzorni svet. Odločitev o morebitnih podražitvah bo znana šele septembra. Janković je še dodal, da tudi za višjo ceno vode še niso dobili soglasja ministrstva za gospodarstvo.