Po Biščakovih besedah je imel namreč Golobič na voljo dve slabi možnosti. "Prva je bila, da lastništvo javno obelodani in tvega, da se podjetje ponovno vplete v vrtinec političnih obračunavanj, druga možnost pa je bila, da lastništvo zamolči in tvega to, kar se je zgodilo. In to možnost je izbral," je dejal Biščak in dodal, da bi sam ravnal enako.

Ponovil je, da je bilo Ultri med leti 2004 do 2008 praktično onemogočeno, da bi delala v Sloveniji. "Narejene so bile številne revizije, podjetjem, ki so z njo sodelovale, pa je bilo naročeno, da naj poslovanje prekinejo," je dejal. Teden, ki je za njimi, pa ocenjuje kot teden laži, zaradi "katerih se še nikomur ni zdelo potrebno, da se opraviči ali prizna napako".

Golobiča je na novinarski konferenci podprl tudi predsednik DZ Pavel Gantar. Opozoril je, da Golobič ni storil napake, ki bi bila povezana z njegovo funkcijo, za njegov odstop pa se po njegovem zavzemajo predvsem tisti, ki bi si želeli nestabilno vlado. "Odstop Gregorja Golobiča bi verjetno pomenil nestabilnost vlade. O morebitnem izstopu stranke iz koalicije pa je preuranjeno govoriti," pa je povedal Pavel Gantar.

Po njegovem je predsednik Zaresa storil napako, ko je delež zamolčal ter vnaprej stigmatiziral Ultro in sebe, namesto, da bi bil ponosen: "To se zgodi politiku, ki želi prihraniti težave drugim ljudem in jih prevzame nase."

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je povedala, da Golobiča podpirajo vsi trije Zaresovi ministri in ministrice v vladi. Vsi trije po njenem tudi cenijo in spoštujejo dejstvo, da je napako priznal in se javnosti opravičil. "In to je nova politika," je dejala. Opozorila je tudi, da Ultra na račun Golobičevega solastništva ni dobila nobenega državnega denarja.

Da v poslanski skupini Golobiča stoodstotno podpirajo je povedal tudi strankin poslanec in podpredsednik Zaresa Franci Kek. Izrazil je tudi prepričanje, da bi bila škoda, če bi Golobič odšel iz politike.

Na vprašanje, ali bo stranka izstopila iz vlade, če bo Golobič odstopil z mesta predsednika Zaresa, je Gantar ocenil, da na to ni mogoče odgovoriti. Po njegovem gre za resno vprašanje, o katerem morajo odločati vsi člani stranke.

Na novinarsko ugotovitev, da je imel Golobič tudi tretjo možnost, to je, da bi pred vnovičnim vstopom v politiko prodal svoj delež v Ultri Sum, pa je Biščak ocenil, da je ta zgolj teoretična, "saj moraš imeti zanj kupca".

Kot je znano, je ustanovitelj podjetja Ultra Miloš Urbanija na torkovi novinarski konferenci povedal, da je Golobič eden izmed petih lastnikov podjetja Ultra Sum, ki je večinski lastnik slovenske Ultre. Podjetje je registrirano na Nizozemskem in nima zaposlenih.

Golobič je decembra lani lastništvo podjetja sicer prijavil komisiji za preprečevanje korupcije, se pa je, kot je v sredo sam priznal na novinarski konferenci, medijem zlagal, ko je pred državnozborskimi volitvami dejal, da nima deleža v nobenem podjetju.

Premier Borut Pahor je dal Golobiču do konca prihodnjega tedna čas, da razmisli "o napaki, o posledicah te napake in o zaupanju".

Kako se je predsednik stranke Zares Gregor Golobič pokesal pred novinarji

Stranka je novinarsko konferenco sklicala, da poda stališče o zadnjih medijskih objavah in obtožbah, ki so bile v zvezi s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem posredovane javnosti.

Tekom dneva bomo objavili prispevek z novinarske konference.