TJorg Kosler, dedič družine Urbanc, ki ji je bila hiša leta 2003 vrnjena v denacionalizacijskem postopku, je povedal, da se je zaradi zapletenih postopkov pridobivanja potrebnih dovoljenj začetek obnove premaknil za nekaj mesecev, tako da naj bi zunanji del stavbe dokončali v prvih mesecih prihodnjega leta. Dovoljenje za postavitev gradbene ograje, ki močno zožuje prehod po Trubarjevi cesti, je Mestna občina Ljubljana izdala do 10. januarja 2010, prenova notranjosti stavbe pa se bo nadaljevala predvidoma do jeseni.

akrat bo po napovedih v Urbančevi hiši zaživela trgovina z oblačili višjega cenovnega razreda v lasti podjetja Magistrat International, ki ima v ljubljanskem BTC trgovino Emporium. Direktorica podjetja Helena Draškovič je pred časom napovedala, da si želijo z Galerijo Emporium, kot naj bi se trgovina imenovala, postati ljubljanski Harrods in oživiti mestno jedro. Po Koslerjevih besedah bodo poleg trgovine v vrhnjih prostorih uredili tudi razgledno kavarno.

Za obnovo, nad katero bo bdel Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, bodo po Koslerjevih besedah porabili več milijonov evrov. Stroški obnove bodo tako visoki tudi zaradi spomeniške zaščite Urbančeve hiše, ki je bila prva ljubljanska veleblagovnica. Leta 1902 jo je po načrtih graškega arhitekta Friedricha Sigismundta dal zgraditi trgovec Feliks Urbanc.

Navdih zanjo je našel v takratnih sodobnih veleblagovnicah Pariza, Dunaja, Gradca in Budimpešte. Vhod v stavbo je poudarjen s polkrožnim nadstreškom v obliki pahljačasto razprtih cvetnih listov iz stekla in kovanega železa, na vrhu pa jo krasi neobaročni kip Merkurja, boga trgovine in zavetnika trgovcev.