Omenjene osebe - dve sta se vrnili iz Mehike, ena pa iz ZDA - so se oglasile pri zdravniku zaradi bolezenskih znakov sezonske gripe, za odvzem laboratorijskega vzorca pa so se zdravniki v skladu z navodili odločili zaradi podatka, da so osebe bivale na ogroženem območju, je na današnji novinarski konferenci na IVZ dejala Kraigherjeva.

Po njenih besedah je analiza vzorcev dokončna in jih ne bodo posredovali v nadaljnje testiranje. To bi storili v primeru, če bi ugotovili sum na nov virus. Laboratorijske preiskave na inštitutu pa naj sicer ne bi trajale več kot od šest do osem ur, je pojasnila in dodala, da se podatki sicer stalno dopolnjujejo, v Sloveniji pa ni še nobenega primera novega virusa gripe.

Kraigherjeva je izpostavila, da je ime prašičja gripa izraz običajne bolezni pri prašičih, zato poimenovanje nove bolezni ne more biti isto. "Gre namreč za nov virus, ki povzroča bolezen pri ljudeh in se širi s človeka na človeka, pri prašičji gripi pa gre za bolezen prašičev, ki se izjemno težko prenese na človeka," je pojasnila Kraigherjeva.

Preventivni postopki zaenkrat le na ljubljanskem letališču

Zadnje dni po njenih besedah potekajo zlasti razgovori, kako bi lahko pred širjenjem bolezni zavarovali ljudi, ki bodo prihajali iz držav, v katerih se ta bolezen pojavlja oz. ljudi, ki bodo odhajali v te države.

Kot je povedala Kraigherjeva, so se z ljubljanskim letališčem dogovorili, da bodo delovali preventivno, in sicer tako, da bodo potnike, ki odhajajo na področja Mehike, obvestili o preventivnih, zlasti higienskih ukrepih. Potnike, ki se bodo vrnili iz Mehike, pa bodo seznanjali z nasveti, da se ob spremembi zdravstvenega stanja posvetujejo z zdravnikom.

"Ti ukrepi so usklajeni med državami EU in tudi v skladu z navodilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki posebej poudarja, da ni razlogov za omejitev gibanja in prepovedi," je poudarila Kraigherjeva.

Zaščitne maske niso najboljša rešitev

Glede nošenja mask, zlasti v Mehiki, je pojasnila, da so te namenjene preprečevanju okužbe ob tesnem stiku z bolnikom v zdravstveni ustanovi ali doma. Za varovanje pred okužbo pa so najpomembnejši higienski preventivni ukrepi, pravi Kraigherjeva.

Na vprašanje, ali razmišljajo o tem, da bi odsvetovali potovanja tudi v druge države, kjer se je novi virus pojavil, je odgovorila, da bodo "naredili vse potrebno, da bodo osebe dobile nasvete, ki bodo sorazmerni s tveganjem".

Glede na spremembo podatkov pa se mora po njenih besedah spreminjati tudi sorazmernost ukrepov. Ob tem ljudem svetujejo, naj "se za koristne nasvete obračajo na vse vrste medijev". Trenutno pa velja, da je "gostota obolelih tisto, ki prevlada v oceni tveganja".

Rok trajanja tamifluja do leta 2010

Na vprašanje, koliko ljudi letno v Sloveniji umre zaradi gripe, je Kraigherjeva odgovorila, da se podatki o umrlih za gripo "skrivajo v podatkih o umrlih za boleznimi, ki pomenijo zaplet gripe, zaradi tega zapleta pa ljudje umrejo". Kot je dejala, se "trudijo, da bi to evidenco umrlih zastavili drugače", tako bomo po njenih ocenah imeli v nekaj tednih izboljšavo omenjenega sistema.

Ob tem je poudarila, da se število umrlih v času, ko kroži sezonska gripa, poveča, in sicer zaradi "zapletov, ki jih povzroči influenca".

Na vprašanje, kakšen je rok uporabe zdravila, ki učinkuje proti prašičji gripi, je Kraigherjeva odgovorila, da je to zdravilo skrb državnih rezerv. "Sklepam, da je rok uporabe ustrezen," je dejala. Po njenih besedah je zdravilo tamiflu, ki so ga nabavili za potrebe varovanja zaposlenih v zvezi z umrlimi labodi, imel rok trajanja do leta 2010.