Na seji je zadnji Rehnov predlog odboroma predstavil zunanji minister Samuel Žbogar. Kot je dejal Vajgl, jim je minister podal izčrpno informacijo. "Predlog je tak, da lahko rečemo, da pomeni v odnosu na dosedanje predloge in akcije za reševanje odrtega mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško brez dvoma napredek. Je dobra osnova za nadaljnje dogovarjanje, najprej v okviru Slovenije," je povedal predsednik OZP.

Predsednik vlade Borut Pahor bo skupaj z zunanjim ministrom v naslednjih dneh opravil konzultacije z vodji vseh parlamentarnih strank. Pred končnim oblikovanjem stališča in odgovora Slovenije komisarju Rehnu pa se bo po besedah Vajgla OZP, verjetno na izredni seji, znova sestal, opravil razpravo in nato odobril izhodišča in odgovor Slovenije. Po oceni Vajgla se bo to zgodilo nekje v prvi tretjini maja.

Žbogar je že v četrtek po seji vlade dejal, da dopolnjeni Rehnov predlog vključuje številne predloge slovenske strani. Tudi Žbogar je poudaril, da je predlog dobra osnova, pred končno različico pa je potreben še razmislek in širok konsenz. V pogovoru za TVS pa je dejal, da predlog povezuje reševanje vprašanja meje in sprostitev hrvaških pogajanj z EU. Do sprostitve teh pogajanj bo prišlo, "ko bo sporazum dogovorjen in usklajen ter nato potrjen v obeh parlamentih", je pojasnil minister.

Rehn je zadnji kompromisni predlog Žbogarju in hrvaškemu zunanjemu ministru predstavil na nizu srečanj, ki so v sredo potekala v Bruslju. Na srečanjih je sodeloval tudi predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske. Češko predsedstvo EU je po srečanjih sporočilo, da je dogovor, ki bo omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU blizu.