Člani društev Dinaricum in DOPPS so zato izpeljali popis po metodi, ki se uporablja tudi za popisovanje mnogih vrst ptic. "Na izbranih točkah smo predvajali posnetek zavijanja šakalov, nato pa smo beležili potencialne odgovore. Ker se na izzivanje odzovejo le teritorialne skupine, lahko na tak način z gotovostjo preverimo, ali so se šakali na tem teritoriju naselili za stalno," je na spletni strani dinaricum.si postopek popisa teh evropskih velikih zveri predstavil predsednik društva Dinaricum Miha Krofel, asistent na oddelku za biologijo živali na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Kroflu in druščini se je sreča nasmehnila v bližini naselja Bevke pri Drenovem Griču v občini Vrhnika, kjer so po tretji ponovitvi predvajanja posnetkov dobili tudi odgovor šakalov. "Samo nekaj sto metrov od nas se je z značilnim visokim zavijanjem oglasilo več šakalov - ocenili smo, da sta bila dva ali trije. Kmalu po tem pa se je iz druge smeri oglasila še druga, malce bolj oddaljena družina," je uspešno akcijo opisal Krofel in dodal, da so kasneje posnetek spustili še enkrat, spet pa se jim je oglasila prva družina šakalov. Čeprav so okolico pregledovali tudi z nočnim daljnogledom in reflektorjem, šakalov zaradi goste vegetacije niso uspeli videti, vendar, tako je povedal Krofel, so bili že z doseženim več kot zadovoljni, saj so s tem prvič zanesljivo potrdili domovanje teritorialnih šakalov v Sloveniji.

Šakale naj bi v zadnjem času opažali tudi v okolici Borovnice, Vrhnike, Pšate, Ljubljanskega vrha in Toškega čela. V te kraje naj bi se naselili zaradi iztrebljanja volkov, ki je poleg risa in podivjanih psov največji šakalov tekmec. Po svojem videzu je šakal nekaj med volkom in lisico, zato strokovnjaki opozarjajo, da ga je morda marsikdo videl, a ga je zamenjal za lisico ali potepuškega psa.