Obveščevalno varnostna služba Mors je pridobila informacijo, da naj bi posamezni pripadniki 10. kontingenta SV iz Afganistana v Slovenijo prinesli prepovedane droge, je pojasnila ministrica. Zaradi sumov je pristojno sodišče izdalo odredbe za 16 osebnih preiskav in 16 odredb za preiskavo opreme, ki je bila pripeljana posebej iz Afganistana v Slovenijo. Preiskava je bila opravljena 9. aprila in so jo izvedli kriminalisti obveščevalno varnostne službe, pripadniki 17. bataljona vojaške policije in pripadniki policije.

Načelnik generalštaba SV Albin Gutman je ob tem poudaril, da je izvajanje nadzora nad morebitnim posedovanjem prepovedanih drog ena stalnih nalog, ki se izvaja v Slovenski vojski. "V tem primeru še šlo za dezinformacijo," je pojasnil.

Predsednika odbora Jožefa Jerovška (SDS) je zanimalo politično ozadje te "dezinformacije". Kot je dejal, se je o proizvodnji in distribuciji mamil v okviru misije v Afganistanu govorilo v krogih koalicije, zato je ministrico vprašal, od kod so prišle te informacije oz. ali so prišle iz Slovenije. Anton Anderlič (LDS) je Jerovškovo vprašanje ocenil kot teorijo zarote, ki ne drži oz. kot insinuacijo.

Jelušičeva je pojasnila, da je obveščevalno varnostna služba do podatkov prišla v okviru svojega rednega dela. Natančneje metod službe ni pojasnjevala, dejala pa je, pa so bile odredbe sodišča poimenske. Poudarila je še, da do tega trenutka še ni bilo pritožb pripadnikov SV zaradi opravljenih postopkov.

Ministrica je ob tem izrazila zadovoljstvo, da so bili sprani sumi v slovenski javnosti. Pregled enega od 16 vojakov sicer še ni bil opravljen, saj je bil opravičeno odsoten, je navedla v pisni informaciji predsedniku odbora Jožefu Jerovšku.

Jelušičeva je na današnji seji med drugim tudi povedala, da je Inšpektorat RS za obrambo že opravil interno preiskavo na ministrstvu za obrambo glede nakupa oklepnikov Patria. Rezultati preiskave so po njenih besedah znani, a tajni. V zvezi s tem je ministrica na vprašanje poslanca LDS Antona Anderliča še pojasnila, da v letu 2008 po dosedanjih podatkih interne preiskave ni bilo, jo je pa inšpektorat za obrambo že izvedel tudi v letu 2007.

Člani odbora so se v prvem delu seje seznanili tudi s prerazporeditvami na ministrstvu glede na izobrazbo.

V zvezi s tem je ministrica povzela vzroke za prerazporeditve na ministrstvu za obrambo in izpostavila, da je to posledica izpolnjevanja določb zakona o obrambi. Načelnik generalštaba SV Gutman pa je dodal, da so se na prerazporeditve temeljito pripravili. Kot je zagotovil, je bila za vsakogar poiskana "najboljša možna varianta". Vsi so po njegovih besedah tudi zadržali službo in praktično vsem bo tudi ponujeno, da dopolnijo svojo izobrazbo. Kot je povedal, bodo danes potekli tudi roki za pritožbe na izdane ukaze.

Anderliča so med drugim zanimale tudi morebitne donacije orožja Afganistanu. Ministrica pa je odvrnila, da pričakovanja o donacijah sicer so, vendar pa jih bodo na ministrstvu še preučili.

Na dodatno vprašanje poslanca LDS, v kateri fazi je strateški pregled obrambnega resorja, pa je pojasnila, da je končana prva faza analize. Do 15. maja naj bi po njenih besedah prišli tudi do seznama prihodnjih ukrepov.

Robert Hrovat (SDS) je Jelušičevo vprašal, na kakšen način je potekala vrnitev pripadnikov SV iz Afganistana oz. ali je res, da so bili evakuirani povsem na koncu. Ministrica mu je odgovorila, da je prišlo do primera, ko siceršnji prevoznik - ameriška vojska - zaradi drugih prioritet prevoza ni mogel opraviti takoj, zato je bila najeta komercialna linija Adrie Airways. Načelnik Generalštaba SV Albin Gutman je dodal, da je bilo za vojake ustrezno poskrbljeno, tudi njihovi sorodniki so bili po njegovih besedah obveščeni, da se bo kontingent vrnil kasneje. Poudaril pa je, da so komercialne linije dvakrat dražje kot prevozi s katero od drugih vojska.

Odbor je na seji soglasno sprejel seznanitvena sklepa o prerazporeditvah na ministrstvu glede na izobrazbo in o preiskavi pripadnikov 10. kontingenta Slovenske vojske Isaf. Večina članov odbora pa je zavrnila sklep o obsodbi poskusa diskreditacije pripadnikov 10. kontingenta SV, ki ga je predlagal Jerovšek. Ta je menil, da "so bile insinuacije o vpletenosti slovenskih vojakov v trgovino z nedovoljenimi substancami očitno narejene kot povod za politične in kadrovske obračune v obrambnem sistemu".

Odbor v tem času sejo nadaljuje na zaprti seji, kjer obravnava sodelovanje Slovenije v Afganistanu in uresničevanje temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske 2008-2015 v letu 2008.