Akcija nadzora ustreznega varstva psov na javnih mestih, cepljenja psov in odstranjevanja pasjih iztrebkov je potekala na petih lokacijah v prestolnici: na delih Poti spomina in tovarištva pri Žalah, od Brda do Kosez, v parku Tivoli, v Kosezah in v Štepanjskem naselju. Razen redkih izjem so lastniki psov akcijo pozitivno sprejeli, je pojasnila Skvarča Jesenškova.

Policisti so v skladu s svojimi pooblastili lastnikom psov izrekli 28 opozoril zaradi neprivezanih psov na javnih mestih, so za STA pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana. Na Veterinarski upravi RS (Vurs) pa so pojasnili, da dežurni veterinar v soboto ni odkril necepljenih psov. Ob tem na Vurs ugotavljajo, da "očitno zavest med skrbniki psov raste", čeprav je red še vedno večji v urbanih središčih kot pa na podeželju.

Inšpektorji mestne uprave Mestne občine Ljubljana (MOL) pa so opozorili pet lastnikov psov zaradi neposedovanja vrečk za odstranitev iztrebkov; enega lastnika so opozorili zaradi nepospravljenega iztrebka, dva pa zato, ker so psi hodili po otroškem igrišču, so navedli na MOL.

Večina lastnikov psov je imela pri sebi vrečke za odstranjevanje iztrebkov, več je bilo tistih, ki svojih psov niso imeli na vrvici, ugotavlja Skvarča Jesenškova. Tako se inšpektorat MOL s Policijsko upravo Ljubljana in Inšpektoratom veterinarske uprave RS že dogovarja, da bi tovrstne akcije in osveščanja izvajali bolj pogosto, naslednja akcija pa bo predvidoma že jeseni, je dodala.

Namen akcije je bil predvsem osveščanje lastnikov oz. skrbnikov psov o njihovih dolžnostih, s čimer bodo pripomogli k še boljšemu sobivanju človeka in psa, so pojasnili na MOL. V njej so sodelovali inšpektorji MOL, policisti ljubljanske policijske postaje vodnikov službenih psov in dežurni veterinar Vursa.

Policisti so v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili izvajali nadzor nad spoštovanjem določil zakona o zaščiti živali, ki so v pristojnosti policije. Ugotavljali so predvsem kršitve, povezane s neprimernim varovanjem psov, in sicer na podlagi 11. in 12. člena omenjenega zakona, kjer je predpisano, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Skladno z omenjenim zakonom morajo biti nevarni psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom. Za kršitev, če lastnik oz. skrbnik na javnem kraju nima psa na povodcu, je predpisana globa 200 evrov.

Dežurni uradni veterinar je po podatkih o lastništvu psov, pridobljenih od policije, na podlagi 10. člena pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranja stekline v Centralnem registru psov preverjal obveznost imetnikov psov za cepljenje psov proti steklini. Nespoštovanje omenjene obveznosti je prekršek, za katerega je v skladu s petim odstavkom 96. člena zakona o veterinarskih merilih skladnosti določena globa v razponu od 125 do 417 evrov.

Inšpektorat MOL je v skladu s svojimi pristojnostmi nadzor izvajal na podlagi odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin, ki je začel veljati 28. februarja letos. Odlok določa, da je lastnik oz. skrbnik psa dolžan pri sebi imeti vrečke ali drugo opremo za odstranitev iztrebkov ter da je potrebno iztrebke takoj odstraniti, če gre za onesnaženje občinske ceste ali javne zelene površine. Ravnanje v nasprotju z določbami tega člena Odloka je prekršek, ki se kaznuje z globo v višini 40 evrov.