Ob vplačilu ne bo zaračunana provizija, je dejal generalni sekretar RK Janez Pezelj in dodal, da je donacija sredstev, ki bodo namenjena za hrano, možna tudi preko SMS sporočil.

Nakup prehranskih paketov za posameznike in družine

"Gre za akcijo zbiranja sredstev za nakup prehranskih paketov za posameznike in družine iz socialno ogroženih okolij, katerih število zaradi odpuščanj narašča. Rdeči križ namerava tako zbrati okoli 150.000 evrov, kar zadostuje za približno 10.000 prehranskih paketov," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Pezelj.

Kot je poudaril, se na RK zavedajo, da so ob zaostrenih gospodarskih razmerah brez dela ostali tudi številni med njihovimi donatorji, pri čemer je izpostavil donatorska podjetja.

Zaloge se manjšajo

Kot je pojasnil Pezelj, stanje v območnih združenjih RK kaže, da se zaloge pomoči manjšajo. RK je večino hrane, ki so jo zagotovili z nacionalne ravni, že razdelila, vendar posameznim območnim združenjem še vedno uspe zagotoviti dodatna sredstva za nakupe prehranskih izdelkov.

Analiza v decembru 2008 in v januarju letos je pokazala povečano število prosilcev pomoči za skoraj 20 odstotkov, je poudaril Pezelj. V nekaterih ogroženih okoljih, kjer je prišlo do stečajev podjetij, pa so številke večje, je dodal.

Najbolj ogorženi na vzhodu države

Najbolj ogrožena območja so po njegovih besedah tam, kjer je brezposelnost največja, in sicer v Prekmurju, na Štajerskem, Vrhniki in v Beli krajini.

Cilj akcije Lepo je deliti je prav zagotavljanje prehrambenih izdelkov najbolj ogroženim, je pojasnil Pezelj. Obenem računajo, da "bo akcija Lepo je deliti, ki bo trajala do t.i. preklica, uspešna, čeprav jo začenjajo z rahlim strahom". Kot je dejal, bi bilo veliko, če bi vsak, ki bo prejel položnico, doniral samo en evro.

Ob tem je opozoril, naj posamezniki, ki se odločijo pomagati, donirajo sredstva preko akcije oziroma položnic, saj je sicer pomoč razdrobljena. Sredstva, zbrana preko akcije, namreč prinašajo dodatne popuste pri dobavi izdelkov.

Rdeči križ po besedah Pezlja pričakuje tudi dodatna sredstva od Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), dodatno pošiljko hrane iz EU in tudi pomoč države.

"RK se je zavezal, da bo pomagal, a nismo popek sveta, ki bo rešil vse zagate, kot nekateri menijo," je poudaril generalni sekretar RK. Kot je še pojasnil, je na RK v tem trenutku 135.000 prejemnikov pomoči, samo v Ljubljani 4200, potrebe pa se po besedah Pezlja povečujejo zlasti v gospodarsko ogroženih krajih.