"Njegovi spisi in življenjepis so že preučeni in pregledani, zato tukaj ne bi smelo biti več težav. Potreben je samo en čudež, česar pa se ne da predvideti. To je odvisno od molitev vernikov in božje milosti," je pojasnil Rode, ki se je danes v Mariboru kot osrednji slovesni govornik udeležil Pastoralnega foruma z naslovom Za blagor mesta!, ki pomeni vrhunec priprav na mariborski misijon ob letošnjem Slomškovem letu.

"Slovenija je bila s tremi škofijami videti preskromno"

Kardinal Rode se je na novinarski konferenci pred slovesnostjo med drugim dotaknil tudi novih škofijskih meja v Sloveniji in razdelitve Slovenije na dve nadškofiji. Z vidika državnosti bi bila Slovenija kot samostojna država po njegovem mnenju z eno samo metropolijo in tremi škofijami videti preskromno, zato je bilo povečanje števila škofij normalno ravnanje. Kot je dodal, je takšna delitev pomembna tudi s cerkvenega vidika, saj se nove škofije počasi uveljavljajo.

"Maribor letos praznuje 150-letnico prenosa škofije v svoje mesto, kar je bilo pomembno tudi iz narodnostnega vidika, saj je Slomšek s tem zakoličil slovensko ozemlje in ga pomaknil proti severu. Če bi takrat škofijo preselil v Celje, kar je bilo v nekem trenutku tudi predvideno, je vprašanje, kje bi bila danes meja Slovenije," je Rode posebej izpostavil pomen Slomška, o katerem je pozneje temeljito spregovoril tudi na Pastoralnem forumu.

Sicer pa je slovenski kardinal ob opisovanju Slomškovih zaslug med drugim izpostavil tudi njegovo prizadevanje za slovensko narodno enotnost ter enakopravnost vseh njenih prebivalcev. Ob tem je Rode s Slomškovim citatom, ki bi lahko bil aktualen še danes, na dušo popihal tudi Štajercem, in sicer z besedami: "Meni je prav, da Kranjci zvonec nosite, pa pozabiti ne smete, da smo tudi mi Slovenci, in ne terjajte, da vselej le vaša obvelja."

Kramberger: Slomšek je svoje delo naslonil na kulturo

Mariborski nadškof Franc Kramberger je ob Rodetovem obisku in nocojšnjem dogodku med drugim povedal, da Slomšek svojega dela ni naslonil ne na politiko ne na stranko ali finance, pač pa na kulturo, ki je stalnica vsakega naroda, medtem ko se vse ostalo menja. Kot je dejal, je prav v tem tudi skrivnost njegovega uspeha, Slomšek pa je med drugim s sodelovanjem pri ustanovitvi takratne avstrijske škofovske konference, ki je v tistem času pomenila nekakšno srednjeevropsko škofovsko konferenco, dokazal tudi to, da je človek evropskega formata.

Misijon ob Slomškovem letu 2009 bo potekal od 29. marca do 5. aprila v vseh 16 župnijah mariborske dekanije. Gre za osrednji dogodek ob omenjeni 150-letnici prenosa sedeža lavantinske škofije iz Šent Andraža na avstrijskem Koroškem v Maribor, obenem pa letos mineva deset leto od Slomškove razglasitve za blaženega.

Ob pomembni obletnici bodo sicer v mestu potekali še številni drugi dogodki, med katerimi velja omeniti osrednje vseslovensko slavje 26. septembra na stadionu Ljudski vrt, simpozij o pomenu prenosa škofijskega sedeža v Maribor, ki bo potekal med 22. in 24. oktobrom, nadškofija pa si skupaj z vodstvom Univerze v Mariboru in Mestne občine Maribor še vedno prizadeva, da bi letošnja občinska slovesnost ob spominu na Slomškov prihod v Maribor 4. septembra dobila tudi državni pridih.