Po Janševih besedah so bili medvojni in povojni poboji vojnih ujetnikov in civilistov zločin, ne glede na to, kdo jih je izvedel. Med praktične korake, "ki lahko pomagajo zdraviti rane preteklosti in ustvarjati novo enotnost Slovencev za spopade z izzivi prihodnosti", pa predlaga, da DZ sprejme resolucijo o preseganju usodnih delitev.

Janša za skupen spomenik "vsem umrlim v vseh obdobjih naše zgodovine"

"Na glavnem trgu v Ljubljani naj se postavi spomenik vsem umrlim v vseh obdobjih naše zgodovine, na katerega se preprosto zapiše: Našim mrtvim," predlaga Janša in dodaja, da se pietetno uredi vsa povojna morišča in se jih opremi z napisom, ki bo odražal resnico.

Predsednik SDS tudi predlaga, naj se v glavnem mestu postavi kostnico za civiliziran pokop vseh tistih žrtev povojnih pobojev, ki jih ni možno dostojno pokopati na kraju smrti. Po njegovem mnenju naj se dopolni zakon o žrtvah vojnega nasilja, tako da bo nediskriminatoren in brez političnih diskvalifikacij. Zakonsko pa naj se prepove poveličevanja in opravičevanje zločina, je še zapisal v svojem sporočilu Kultura življenja namesto kulture smrti.