Poslovno-stanovanjski kompleks z najvišjim 34-nadstropnim in 115 metrov visokim nebotičnikom pa bo za zmeraj ostal na papirju, smo izvedeli iz zanesljivega vira. Naložbenik - drugi najbogatejši Slovenec, Igor Lah - se namreč namerava tik pred odkupom zemljišč umakniti iz tega več sto milijonov evrov vrednega projekta.

Sto sedemdeset tisoč kvadratnih metrov zazidanih površin

Mariborski Manhattan naj bi se raztezal na 80.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču ob desnem bregu Drave. V projektu, ki naj bi ga uresničil investicijski sklad Ceeref (Central & Eastern Europe Real Estate Found), je občina predvidela 170.000 kvadratnih metrov zazidanih površin: dve tretjini naj bi bili namenjeni stanovanjem, tretjina pa poslovni, trgovski, hotelski in kongresni dejavnosti.

Ceeref je bil v ta velikopotezni gradbeni posel vpleten s posredovanjem mariborskega podjetja Konstruktor Invest. Mariborčanom je sklad že plačal aro za nakup zemljišč, vredno dva milijona evrov, s pravnomočnostjo prostorskega načrta, ki ga je mestni svet sprejel 19. decembra lani, pa naj bi Konstruktorju plačal še kupnino, ki bi znašala od 15 do 20 milijonov evrov.

Igor Lah nezadovoljen s prostorskim načrtom in s ceno zemljišč

Prostorski načrt je postal pravnomočen minuli četrtek, kljub temu pa bo gradbeno podjetje v večinski lasti Marjana Pinterja zaman čakalo na dogovorjeno kupnino. "V danih razmerah zanimanja za gradnjo ni več," nam je zaupal dobro obveščeni vir.

Čeprav naj bi bila odločitev naložbenikov že dokončna, Lah daje Mariborčanom še kanček upanja za drugačen razplet. "Ceeref je s prodajalcem doslej sklenil le predpogodbo, ki med drugim zahteva usklajenost projekta z občinskim prostorskim načrtom. Čeprav je občina že sprejela spremenjeni načrt, ta po naših ugotovitvah še vedno ne ustreza pogojem iz predpogodbe. Poleg tega so se spremenile tudi razmere, znašli smo se v globalni gospodarski krizi, ki se močno pozna na nepremičninskem trgu. To pomeni, da se morajo takšnim razmeram prilagoditi tudi vse cene projekta, vključno s ceno zemljišč," nam je pojasnil poslovnež, ki se praviloma izogiba dajanju izjav v medijih. Po njegovih besedah se Ceeref zanima za izvedbo projekta Dravska vrata izključno pod pogojem, da občina spremeni prostorski načrt in da Konstruktor Invest zniža ceno zemljišč.

Ceerefov umik bi bil za Konstruktor dvojno boleč; predpogodba je namreč podjetju dajala status ekskluzivnega izvajalca gradbenih del, ki naj bi se začela leta 2011 in bi bila končana v desetih letih. "Kaj naj počnemo z dokumentom in z zemljišči, ki jih je želel imeti naložbenik? Naša naloga je bila, da se sprejme prostorski akt izključno po njihovih željah. Svojo nalogo smo korektno opravili, zato bomo vztrajali pri tem, da zemljišča odkupijo," nam je razložil Marjan Pinter, direktor Konstruktor Investa, ki z umikom Ceerefa ni seznanjen. "Argumentirane spremenjene razmere bomo upoštevali, vendar kriza ni argument, saj zanjo nismo odgovorni."