V svojem govoru je Jelušičeva opomnila, "da so si bili padli v vojni, pobiti in usmrčeni na vseh straneh enaki v tem, da jim ni bilo dopuščeno živeti; da so ustvarjali prihodnost, ki jo niso nikoli živeli; ter da so prihodnost tudi v njihovem imenu kovali tisti, ki so po vojni gradili poti v novo življenje, in včasih na žalost tudi v novo smrt". Dodala je, da za "maščevalno, izvensodno in naklepno pobijanje ljudi po vojni ni opravičila".

Slednje je po njenem treba vedeti, zaradi vseh tistih, ki so se borili za spoštovanje antifašizma in NOB ter verjeli v borke in veteranke NOB, "pa čeprav smo premladi, da bi vedeli, kako je, ko te potegne vrtinec vojne vase", je dejala.

Mednarodni dan žena, 8. marec, je po besedah ministrice sicer najboljša priložnost, da "se postavimo na stran tistega dela človeštva, ki so mu bile v zgodovini, in so mu marsikje še danes, kršene človekove pravice". Po njenem namreč ni boljše priložnosti "za opomin, da na poti enakih možnosti ne more biti ovira ne spol, ne narodnost in ne socialni položaj".

V orisu zgodovine mednarodnega dneva žena je ministrica spomnila, da so bili časi, ko je ta dan "ženske postavil v središče sveta, zato, da bi jih lahko že naslednji dan postavil na njive, za tovarniške stroje in v kuhinje"; da so bili časi, "ko smo menili, da bi moral biti vsak dan, dan žena", da pa so bili tudi časi, "ko so nas preplavili novi prazniki, 8. marcu pa je bil podtaknjen ideološki naboj in prikrivanje bistva".

"Bistvo je namreč v tem, da se v mednarodnem dnevu žena skriva zahteva po enakovredni obravnavi in primerljivih priložnostih za delo in življenje vseh družbenih skupin. Če kdo, potem moramo ravno ženske povedati, da se na ta dan ne borimo za privilegije, temveč za delo, kjer lahko pokažemo svoje znanje in svoje sposobnosti," je dejala ministrica.

Jelušičeva je tudi opomnila, da se udeleženke NOB v vojnim časih niso spraševale o svoje enakopravnosti, temveč so jo v bojih in ob njih sproti dokazovale, v pogledu na sedanjost pa je izpostavila, da je danes v Slovenski vojski 15 odstotkov žensk, med njimi "kar nekaj odličnih vojakinj, častnic, podčastnic, vojaških uslužbenk in poveljnic, ki so se izkazale ne samo doma, pač pa tudi na mirovnih operacijah v tujini in na mednarodnih poveljstvih".

Sicer pa ministrica na splošno ocenjuje, da so "imele ženske v Sloveniji enakopravne možnosti za dokazovanje", vendar pa ob tem poudarja, da poti do še večje enakopravnosti ni nikoli konec.

Današnjo svečano prireditev ob mednarodnem dnevu žena v Ljubljani organizirajo mestni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB), aktiv veterank NOB in ljubljanski župan Zoran Janković, udeležujeta pa se jo tudi predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik in podpredsednik DZ Miran Potrč.