Kot je zapisano v izjavi za javnost, stranko zapuščajo predsednik MLD Aleš Bučar Ručman, generalni sekretar MLD, mednarodni sekretar MLD, sekretar za okoljsko politiko MLD, vodstva in delegati lokalnih odborov Ljubljana, Maribor, Velenje, Kočevje, Kamnik.

Vodstvu stranke očitajo nepripravljenost za skupno sodelovanje v politiki. Kot navajajo, so jih večkrat na srečanje, a "šele ko so mediji pričeli pisati o notranjih razmerah v stranki", so vodilni funkcionarji LDS izrazili zanimanje za MLD.

"Prišli smo do trenutka, ko moramo, če hočemo ostati zvesti svojim načelom, izstopiti iz LDS. V stranko smo vložili veliko energije in truda, zato ta odločitev ni bila lahka. Žal pa so strankina ideologija in notranji odnosi danes popolnoma drugačni, kot so bili v času, ko smo vstopali v LDS," pojasnjujejo v izjavi za javnost.

"Dolgo smo poskušali uravnoteževati politiko stranke, zdaj pa smo dokončno prišli do spoznanja, da v tej stranki ne moremo slediti našim političnim in moralnim ciljem," pravijo izstopajoči. Ob tem dodajajo, da se "v takšnem stanju" zdi nesmiselno delovanje in ponovno aktiviranje tudi mladim v Brežicah, Sevnici, Krškem, Dobrni, Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Trebnjem, Radečah in drugod, kjer so še do nedavnega vztrajali mnoge mlade liberalne demokratke in demokrati.

Zapostavljanje socialnih vprašanj in dvoličnost

Stranka vse bolj zahaja v neoliberalno smer, ki izrazito zapostavlja socialna vprašanja, ocenjujejo izstopajoči. Nezaslišano je zanje, da strankin Socialni forum ne deluje že več kot pol leta, in da je stališče vodstva LDS, da tudi v prihodnje ni potrebe po njegovem delovanju.

Med drugim nasprotujejo nekaterim odločitvam vodstva LDS: "Ne moremo podpreti potez v primeru NLB, kjer so kršena načela transparentnega delovanja v podjetjih v lasti države. Nasprotujemo imenovanju generalnega direktorja policije mimo javnega razpisa."

Pojasnjujejo, da "kot socialni liberalci zagovarjamo solidarnost in socialne pravice, zato ne moremo pristati na to, da ob pogovorih o delavskih pravicah stranka neposredno zagovarja interese kapitala. To je bilo jasno vidno, ko se je za osrednjo temo koalicijskega pogajanja postavljalo nasprotovanje obvezni participaciji delavcev pri delitvi dobička".

Vodstvu stranke očitajo dvoličnost, saj da "po eni strani sestavlja vladno koalicijo, po drugi strani pa v odprtih pismih javno napada predsednika te iste vlade".

Sestanek pokazal le dodatna razhajanja

"Sestanek vodstev LDS in MLD, ki smo ga imeli v torek, je dodatno pokazal na razhajanja v pogledih na delovanje stranke in njenih sestavnih delov," poudarjajo v MLD, kjer se nikakor ne morejo strinjati s tezo vodstva LDS, da "je vseeno, če ljudje odhajajo, saj prihajajo novi".

Ob tem opozarjajo, da če stranko zapuščajo takšni posamezniki, kot je večletni poslanec in nekdanji podpredsednik LDS Rudi Moge, domžalski župan Toni Dragar in še mnogo drugih manj vidnih, a kljub temu zelo aktivnih članov, "se moramo resno vprašati, kaj je narobe s politiko vodenja v LDS". "Trdimo, da je logika delovanja v stranki povsem drugačna kot v gospodarstvu - ljudje tukaj v večini delujejo prostovoljno," pojasnjujejo.

Nizek nivo odnosov v stranki je po pisanju v izjavi za medije viden tudi v načinu odpuščanja vodij lokalnih pisarn in v odnosu do lokalnih odborov, ki so v veliki meri zaslužni za podporo stranke med volivci. Po navedbah izstopajočih notranja demokracija v stranki ostaja le še na deklarativnem nivoju, saj so tisti, ki si upajo povedati, kaj mislijo, v javnosti na različne načine diskreditirani.

Odcepitev MLD od LDS?

Svet MLD je 7. februarja sprejel sklep o predlogu razširitve dnevnega reda kongresa MLD z razpravo o odcepitvi MLD od LDS. "Sprejetje takšnega sklepa je osnovano na razhajanjih z matično stranko, ki temeljijo predvsem na različnih vsebinskih pogledih na politiko in na vlogo različnih mnenj v stranki," pojasnjujejo v izjavi za javnost.

V zvezi s tem izstopajoči iz LDS med drugim opozarjajo na "nezaslišano vmešavanje vodstva LDS v delo MLD" v zadnjih dneh. Kot navajajo, so strankini funkcionarji posegli v člansko evidenco MLD in na njeni osnovi narejen razdelilnik za delegate kongresa. Poudarjajo, da je vodenje članske evidence MLD po statutu MLD v pristojnosti generalnega sekretarja MLD in nikakor ne funkcionarjev LDS. "Stranka tako skuša očitno vplivati na rezultat na kongresu MLD, kar dodatno potrjuje naše navedbe o notranje strankarski demokraciji v LDS," so prepričani.

"Za vse tiste, ki želimo v politiki delovati s pokončno držo, po lastnih načelih in vrednostnih prepričanjih, je nemogoče nadaljevati politično pot znotraj LDS. Večina med nami je strankarsko kariero pričela z aktivizmom na terenu, nato z vodenjem projektov, političnih in programskih kampanj, nekateri pa so bili tudi kandidati za poslance. Na zadnjih volitvah je bil rezultat teh boljši od rezultata strankinega ministra in vodilnih funkcionarjev LDS," še opozarjajo v MLD.