„V zvezi z reševanjem statusa "izbrisanih" je potrebno upoštevati odločbo Ustavnega sodišča RS,“ je dejal Bavčar in tako posredno priznal krivdo za izbris, saj je ustavno sodišče večkrat presodilo, da je bil izbris iz registra izveden nezakonito, brez kakršne koli pravne podlage.

Nekdanji notranji minister Bavčar ni odgovoril na vprašanje, kdaj je do izbrisa prišlo in ali je bil o tem seznanjen. Niti ni hotel razložiti svojega pogleda na izbris danes in kakšna bi bila pravična odškodnina za tiste, ki so bili izbrisani. Prav tako pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali se počuti odgovornega za omenjeno dejanje, še poročajo Finance.

MNZ poslalo že 52 dopolnilnih odločb

Po desetletju molka je ustavno sodišče poslancem naložilo, da uredijo status "izbrisanih". Bučno razpravo, ki jo je obudila tudi aktualna notranja ministrica Katarina Kresal. Slednja je tistim izbrisanim, ki so si že uredili državljanstvo ali stalno bivališče, začela izdajati tako imenovane dopolnilne odločbe.

Na pošto je bilo do danes izbrisanim oddanih že 52 dopolnilnih odločb, je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal povedala po današnjem srečanju s predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem. Med drugim sta se pogovarjala tudi o ustavni odločbi glede vprašanja izbrisanih.