Tudi na ministrstvu za okolje in prostor so odstranili balone za vodo, zaposleni pa s pitjem navadne vode prebivalcem skušajo pokazati, da je ta ustrezna. So pa pred kratkim gostom v kabinetu ministra Karla Erjavca spet začeli ponujati vodo v plastenkah.

V zasebnem sektorju so denimo pri Simobilu naročili interno analizo vode in ugotovili, da je voda iz javnega omrežja povsem primerna, zato so odstranili vse avtomate za vodo, prav tako pa družba ne naroča več plastenk.

Potratne plastenke

Za proizvodnjo plastenk, polnjenje vode in prevoz do končnega uporabnika proizvajalci porabijo energijo, pri čemer pa nastanejo tudi dodatni izpusti toplogrednih plinov in odpadki.

"Zakaj dovoljujemo, da stane pol litra vode v plastenki toliko, kot kubični meter iz pipe," se sprašuje doktorica bioloških znanosti Marinka Vovk iz Okoljskoraziskovalnega zavoda. "Plastenka potuje od polnilnice do končnega uporabnika precej časa in po kakovosti ne more biti toliko boljša kot tista iz pipe," opozarja dr. Vovkova.

Po njenem mnenju so še posebno sporni kozarčki za enkratno uporabo, ki so ob tako imenovanih balonih za vodo "in jih po dveh požirkih vržemo proč". Z vodo v plastični embalaži smo zabredli v obliko potrošništva, ki ji bomo morali postaviti meje, dodaja dr. Marinka Vovk in pravi, da je najbolj boleče to, "da se pri otrocih in mladini kaže nov vzorec, saj so prepričani, da je treba vodo kupovati, ker tista iz pipe ni pitna".

Podatkov o kakovosti ni

Čeprav se mnenja o ustreznosti pitne vode v plastiki ali iz pipe zelo razhajajo, na Zvezi potrošnikov Slovenije zatrjujejo, da mora kakovost pitne vode iz pipe ali plastenke ustrezati predpisanim fizikalno-kemičnim in biološkim zahtevam, da ta ne bi škodila zdravju uporabnikov. "Osnovni pogoji so enaki za vse vrste vode, tako za tisto iz pipe kot za predhodno pakirano ali embalirano, za naravno mineralno, izvirsko ali pa namizno vodo," zagotavljajo na ZPS, kjer primerjav o kakovosti vode iz pipe in iz plastenk niso izvedli.

Na vprašanje, ali je v večjih mestih, kot so denimo Ljubljana, Maribor, Celje in Koper, varno piti vodo iz pipe, na Zdravstvenem inšpektoratu RS ogovarjajo, da ustreznost vode iz pip redno pregledujejo in da "za pitje ni nobenega zadržka". Ko zadržek obstaja, o tem seveda pristojni obvestijo porabnike.

Voda v plastični embalaži je nadzorovana po nekoliko strožjih mikrobioloških kriterijih, ker je mogoče, da bo dlje časa stala na policah, preden bo porabljena. Kljub temu to še ne pomeni, da je v vseh primerih varnejša in boljša od tiste iz pipe, trdijo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Plastična embalaža ne more biti rešitev

Starši vrtcem in šolam dobesedno vsiljujejo balone z vodo in plastenke, trdi vodja oddelka za okolje na IVZ dr. Aleš Petrovič. "Vrtcem in osnovnim šolam so dali priporočilo, da naj se pozanimajo, kakšno vodo pijejo iz pipe," pravi Petrovič in opozarja, da je "za razvito državo nesprejemljivo, da si preskrbo s pitno vodo ureja tako, da jo nadomešča z vodo v plastični embalaži". Vodovodom po njegovih besedah plačujemo, "zaradi česar bi morali po zdravi logiki imeti pitno vodo".

Voda v plastični embalaži je po navedbah IVZ koristna le v primerih, ko druge vode ni, ko je popolnoma zanič, ko v vodovod vdrejo fekalije, kar se je zgodilo s piranskim vodovodom, ali ko povodenj odnese vodovod, kot ga je v Železnikih.

Rezultati vzorcev vode iz pipe v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Avstriji so skoraj vsi skladni s prepisi, v Sloveniji pa je vodovodno omrežje prišlo na slab glas predvsem zaradi skoraj 700 manjših vodovodov, ki skupno pokrivajo približno 115.000 prebivalcev. "Pri teh vodovodih je zanič vsak drugi vzorec," priznava dr. Petrovič in dodaja, da imajo večje članice EU le nekaj deset velikih vodovodov, ki jih lažje vzdržujejo. Število neskladnih vzorcev pri nas z velikostjo vodovodnega omrežja upada, saj je bilo denimo v letu 2007 pri 24 oskrbovalnih območjih, ki pokrivajo vsako po 10.000 do 20.000 prebivalcev, 36 neskladnih vzorcev, pri treh vodovodnih območjih po 50.000 do 100.000 prebivalcev pa 19.

"Baloni in plastenke niso rešitev," meni dr. Petrovič in dodaja, da porabniki, šole in vrtci ne bi smeli nasedati proizvajalcem in bi se morali boriti za zdravo vodo iz pipe. "Če vode v tej državi ne bomo mogli več piti iz pipe, bo to pomenilo, da imamo izredne razmere," še opozarja dr. Aleš Petrovič.