Prvaki strank se bodo o načinu sodelovanja danes pogovarjali na podlagi treh predlogov: poleg Janševega Partnerstva 2 +10 sta namreč na mizi še Pahorjev predlog Partnerstvo za razvoj ter Golobičev Sporazum za reforme. Medtem ko je Janšev predlog široko zastavljen in predvideva usklajevanje strank o vseh vprašanjih nacionalnega pomena, še preden se o njih začne razprava v vladi in parlamentu (ta predlog je že sprožil številna opozorila o zmanjševanju vloge parlamenta, v Zares pa so ga že odločno zavrnili), pa tako Pahorjev kot Golobičev predlog omejujeta sodelovanje na protikrizne ukrepe. Golobičev predlog pa še nekoliko bolj natančno določa področja sodelovanja strank pri premagovanju krize ter dogovarjanju o nujnih strukturnih reformah. Poleg tega po naših informacijah predlog Zares vključuje vnaprejšnje usklajevanje o vseh (ne le vladnih, ampak tudi opozicijskih) "kriznih" zakonskih predlogih in torej uvaja nekakšno vzajemno odgovornost obveščanja in obravnave.

Najbolj zadržana do sodelovanja v partnerstvu je LDS, ki pa se bo, kot kaže, sporazumu vendarle pridružila - pod pogojem, če bo to sodelovanje omejeno na protikrizne ukrepe (po nekaterih informacijah naj bi bila LDS pripravljena sodelovati le, če bo danes sprejet Golobičev predlog). O tem sta včeraj razpravljala poslanska skupina in izvršilni odbor stranke. Vodja poslanskega kluba Borut Sajovic je zagotovil, da se poslanci LDS zavedajo, da zaostrene razmere terjajo poglobljen razmislek in sodelovanje. Vendar sporazum za reševanje krize ne sme nadomestiti koalicijske pogodbe, s katero so koalicijske stranke prevzele odgovornost za razvoj, jasna mora biti tudi ločnica med koalicijo in opozicijo.

Podporo partnerstvu, če se bo to nanašalo na zakone in ukrepe za boj proti finančni in gospodarski krizi, je včeraj napovedal tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Za preostalo zakonodajo pa naj, je dodal, polno odgovornost prevzame vlada.