Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je bil s strani vladnih predstavnikov na včerajšnji seji parlamenta predstavljen kot oseba, ki je zakulisno organizirala dogajanje v aferi Patria. Toda že popoldne se je na ministrove navedbe izredno ostro odzval Plausteiner, direktor urada za preprečevanje pranja denarja, ki je zapisal, da so ministrove navedbe »neresnične, zlonamerne in da so bile v poročilu navedene brez kakršne koli osnove«.

Urad je avgusta 2007 od zakonsko določenega pobudnika prejel pobudo v zadevi Patria in jo korektno ter strokovno nadgradil s podatki, ki jih je pridobil zakonito, pravi Plausteiner, ki je napovedal možnost ukrepanja zoper osebe, ki so navedle lažne podatke.

Interpretacija Interpolove depeše

Včeraj se je nadaljeval tudi boj za interpretacijo pomembnosti Interpolove depeše o sumljivih denarnih transakcijah, povezanih z nakupom oklepnikov patrij v Sloveniji. Generalni direktor policije Jože Romšek je rekel, da se depeši pripisuje prevelik pomen, vendar pa mu dejstvo, da so jo na policiji založili za 15 mesecev, ni ljubo. Včeraj so poslanci v državnem zboru dobrih enajst ur govorili o aferi Patria. Prvaki opozicijskih SD, Zares in LDS so se na skupni novinarski konferenci odzvali na dogajanje v aferi Patria in na včerajšnjo izredno sejo DZ. Poudarili so, da tovrstna razprava v času, ko do volitev manjka še približno deset dni, ne sodi v DZ oziroma pomeni njegovo zlorabo. Premier Janez Janša je pozno sinoči v DZ nastopil še enkrat, vnovič predstavil svoj pogled na afero, dogajanje pa je ponovno pripisal slovenskim akterjem, ki da so usmerjali nastajanje oddaje finske TV. Z opozorili na nekatere časnikarske prispevke je opozarjal, na - po njegovem - napačne navedbe v dnevnikih, ki da so v rokah tajkunskih oligarhov....

Mate: Kos je klical Plausteinerja

Notranji minister Dragutin Mate je navedel tudi to, da je spomladi lani Kos klical direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Andreja Plausteinerja in ga spraševal o "denarnih tokovih iz Liechtensteina in Avstrije ter o potencialnih sumih korupcije. Zelo zanimivo, v policiji v sistemu ni šla depeša nikamor, nekdo drug pa je razpolagal z nekaterimi konkretnimi podatki, kakšni zneski bi se naj kam nakazovali". Kos je odgovoril: "Ko je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela obvestilo o sumu pranja denarja v zadevi Patria, je skladno s pravico in obveznostjo po 60. členu zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma Uradu za preprečevanje pranja denarja dne 6. septembra 2007 poslala pobudo za preveritev sumljivih transakcij (z datumom 30. avgust 2007). Poudariti je treba, da urad ne more in ne sme dajati povratne informacije o svojih ugotovitvah KPK, ampak mora vse ugotovljene nepravilnosti sporočati izključno policiji oziroma tožilstvu, tako da KPK ni dobil nobene povratne informacije od urada, niti je ni pričakoval. Ali sta policija oziroma tožilstvo na podlagi njene pobude dobila kakšno informacijo od urada, KPK ni znano."

Plausteiner: Neresnične, zlonamerne

Odzval se je tudi direktor urada Plausteiner, ki je zapisal: "V zvezi z navedbami ministra, ki naj bi imele podlago v poročilu policije, ugotavljamo, da so neresnične, zlonamerne in da so bile v poročilu navedene brez kakršne koli osnove." Potrdil je tudi navedbe Kosa glede obveščanja urada s strani protikorupcijske komisije.

Kosa pa je nacionalna televizija v ponedeljkovih odmevih obtožila, da je pred časom potoval na Finsko in se sestal s finskimi preiskovalci. Kos nam je v ponedeljek zvečer povedal, da to drži, na Finsko pa je odšel na povabilo finskih preiskovalcev, ki so pokrili tudi vse stroške. Sicer pa bo natančno kronologijo stikov protikorupcijske komisije s slovensko in finsko policijo Kos predstavil jutri.