Kot so sporočili iz nemške centralne banke, ki je organizirala avkcijo, je bilo povpraševanje po nemških državnih dolžniških vrednostnih papirjih danes zelo močno. Doseglo je namreč 5,9 milijarde evrov.

Poleg tega se je Nemčija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tokrat za dobo petih let zadolžila najceneje v zgodovini države. Povprečna zahtevana donosnost na nemške petletne obveznice je bila namreč pri 0,79 odstotka. Italija je denimo na dražbi primerljivih obveznic minuli teden pristala na povprečno obrestno mero v višini 4,19 odstotka.

Nemški državni dolžniški vrednostni papirji, ki veljajo za najvarnejše na stari celini, tako ostajajo priljubljena naložba tudi po umiritvi razmer na trgih. V minulem obdobju, ki so ga zaznamovale težave Grčije in drugih ranljivih evrskih držav, so namreč analitiki veliko povpraševanje po nemških obveznicah pripisovali zlasti usmerjenosti vlagateljev v varne investicije.

Nemčija je ena od štirih držav s skupno evropsko valuto, ki še uživajo najvišjo bonitetno oceno; poleg nje se lahko z oceno AAA pohvalijo le Finska, Luksemburg in Nizozemska. Status varnosti največjega evropskega gospodarstva pa se je novembra kljub temu znašel pod vprašajem, saj je bilo tedaj povpraševanje po nemških desetletnih obveznicah zelo šibko. Berlin je ponudil za šest milijard državnih dolžniških vrednostnih papirjev, zadolžiti pa se je uspel le za 3,9 milijarde evrov.

Od tedaj pa se Nemčija zadolžuje brez težav. Povpraševanje po njenih državnih dolžniških vrednostnih papirjih je močno ne glede na njihovo ročnost. Država se je kratkoročno zadolžila celo z negativnimi obrestnimi merami. Negativna obrestna mera praktično pomeni, da so bili vlagatelji pripravljeni Nemčiji plačati, da vzame njihov denar: ob dospelosti izplačani znesek bo nižji od zneska, ki so ga vplačali.