To je v poročilu o razmerah in ukrepih za izboljšanje konkurenčnih razmer na trgu mobilne telefonije zapisala Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK). Zaradi nižjih cen se bodo občutno znižale tudi cene, ki jih operaterji fiksne telefonije za klice v mobilna omrežja zaračunavajo končnim uporabnikom.

Doslej sta namreč Mobitel in Simobil Telekomu Slovenije, T-2 in drugim fiksnim operaterjem za zaključevanje vsake minute klicev v njihovem omrežju (če je uporabnik Telekoma klical uporabnika v mobilnem omrežju) zaračunavala 14,92 oziroma kar 19,40 centa, medtem ko sta si med seboj zaračunavala tudi do polovico nižjo ceno. Mobitel je Simobilu plačeval po 10,18 centa, Simobil pa Mobitelu dobre 3 cente manj. Zdaj bosta morala tudi operaterjem fiksne telefonije zaračunati enak znesek, po novem 6,81 (Mobitel) in 9,54 (Simobil) centa.

Ne v Mobitelu ne v Simobilu odločitve APEK, ki jo je regulator na spletni strani objavil v sredo, še niso preučili, zato tudi še ne dajejo nobenih konkretnih komentarjev. "Simobil bo predloge ukrepov podrobno preučil in jih komentiral v okviru javne obravnave, ki se je šele začela," pojasnjuje Anja Cajhen iz Simobila. Prav tako bodo v Mobitelu "skrbno proučili analizo Agencije za pošto in elektronske komunikacije ter v postopku pridobivanja mnenj zainteresirane javnosti v roku 30 dni podali svoje pripombe in predloge."

Analiza predvideva tudi vrsto drugih ukrepov, ki jih je APEK Mobitelu in Simobilu povečini naložila že s prejšnjimi odločbami o dodelitvi statusa operaterjev s pomembno tržno močjo, le da je nekatere še nekoliko zaostrila. "Seveda bo imel ukrep finančne posledice za oba operaterja, vendar pa je treba te posledice tehtati s koristjo za končne uporabnike," pravi direktor APEK Tomaž Simonič.

"Previsoke cene zaključevanja klicev iz fiksnih v mobilna omrežja pomenijo višje cene za končne uporabnike, zaradi katerih je fiksna telefonija za marsikoga postala nezanimiva," dodaja. Obenem poudarja, da skušajo fiksno telefonijo zdaj oživiti s telefonijo prek interneta (VoIP), edini način, da trg oživi, pa je zniževanje cen zaključevanja klicev v omrežjih mobilnih operaterjev.