Po predvidevanjih naših virov naj bi se Janković želel na ta način prikupiti upravi Telekoma Slovenije, ki je v začetku tedna tudi sama napovedala gradnjo svojega visoko zmogljivega optičnega telekomunikacijskega omrežja (FTTH), saj računa na njihovo pomoč pri reševanju propadlega košarkarskega kluba Union Olimpija.

Vendar Gratel in T-2 po naših informacijah na to nista pristala, zato ne preseneča, da mestna občina Gratel blokira pri širitvi omrežja. Na Mestni občini Ljubljana so nam potrdil, da so od podjetja Gratel zahtevali, da ustavi nadaljnje gradnje optičnega omrežja v Ljubljani na mestih, kjer še nima urejene vse dokumentacije, in da dele mesta, ki so jih prekopali, povrnejo v prvotno stanje. Hkrati je občina napovedala, da bo ponovno preučila dogovor med Mestno občino Ljubljana in Gratelom.

Na Mestni občini Ljubljana so na naša konkretna vprašanja, ali je Janković T-2 oziroma Gratelu kadar koli predlagal, da svoje omrežje odstopi ali proda Telekomu, skopo odgovorili, da si v "Mestni občini Ljubljana ne smemo in si tudi ne jemljemo pravice, svetovati o vsebini poslovnega dogovora med dvema partnerjema, od katerih nobeden ni mestna občina". Potrdili so, da so se z Gratelom pogovarjali o razmerah ter da bodo možnost nadgradnje pogodbe še preučevali.

Direktor Gratela Drago Štrafela je zatrdil, da uradno predlogov za prodajo omrežja na mizi še nima. "Nobenega takšnega predloga nismo dobili ne od ljubljanske občine ne od Telekoma," pravi. Potrdil pa je, da imajo z občino odprta še nekatera vprašanja. "Konkretno se zdaj ukvarjamo z razčiščevanjem posameznih ulic v Ljubljani. Zapleta se, ker trdimo, da dovoljenja in dokumentacijo za gradnjo omrežja imamo, oni pa, da ne," pojasnjuje Štrafela. Razlike med staro in novo mestno upravo ne čuti, pravi pa, da je delo v Ljubljani tako ali tako specifično, ker je Ljubljana "država v državi".

Tudi na Telekomu so bili z odgovori na konkretna vprašanja, ali so se s predstavniki Mestne občine Ljubljana pogovarjali o morebitnem posredovanju pri nakupu že obstoječega optičnega omrežja, skrivnostni. "Strategijo gradnje optičnega omrežja in partnerskega programa, ki izhaja iz tega, smo javno predstavili na novinarski konferenci. Ta predvideva tudi povezovanje in sodelovanje na lokalni ravni," pojasnjuje Darinka Pavlič - Kamien.